Новогодишња сезона помрачења на оси Јарац-Рак и дуго очекивана коњункција Сатурна и Плутона у знаку Јарца у јануару 2020 (и даље је актуелна), отворили су велике теме и узбуркали емоције на широкој скали од депресије до усхићења.


Налазимо се у прелазној фази, у којој се старо и ново мешају. Космос нам допушта да „узмемо ваздух“ и сакупимо снагу. У једном моменту пожелимо да крупним корацима корачамо променом која је започела, али се истовремено појави страх да се изађе из добро познатих оквира. Енергија која се покренула ствара интензивни притисак и тера нас да се крећемо напред, да делујемо, јер се пред нама појавило нешто што треба трајно да променимо, али то није могуће урадити „на јуриш“. То је процес који траје и наши планови се одвијају споро. Преузели смо нове обавезе и одговорност (јер - све ово се дешава у знаку Јарца) који ће нас подстаћи на раст и сазревање. Сада се ради о томе да треба да функционишемо на нов начин у свету, и да се више не враћамо на ниже нивое деловања. У најмању руку, да постанемо свесни када се сенке и страхови, који вуку надоле, појаве.

Крајем фебруара очекује нас неколико утицаја који представљају увод у следећу етапу. Притом, наглашени су знаци Рибе због ретроградног Меркура и младог Месеца и Јарац, где се налазе четири планете.

Међутим имамо и један аспекат који ће током 2020. повезати ова два знака. Један од астролошких утицаја који је обележио годину за нама свакако је квадрат Јупитера у Стрелцу и Нептуна у Рибама. Ове планете у својим седиштима представљају визије, даљине, пространства, и вратиле су у наше животе давно заборављене снове, али у том тренутку оне су само имале функцију окидача. Та енергија се може описати као „не сада“, „не очекуј превише“, „настави да верујеш“, „настави да се крећеш, али не сада, сачекај“... Срећом, Јупитер се брзо креће и од децембра 2019. налази се у знаку Јарца.

Сва та филозофија се из даљина преселила у наш материјални, опипљиви свет. То ће донети раст, експанзију и реструктуирање битних ствари које представљају окосницу наших живота: посао, позиција у друштву, начин на који се организујемо, функционишемо и преузимамо одговорност. Сада је дошло време. Нисмо морали дуго да чекамо на "ревизију" овог аспекта, јер су Јупитер и Нептун формирали секстил 20. фебруара 2020. на 17-18 степени Риба и Јарца. Утицај ће бити активан осам месеци, и још два пута егзактан, 27. јула 2020. и 12. октобра 2020.

Ово је веома позитивна енергија, јер отвара могућности да велика визија сна добије чврсту форму и да се ствари коначно повежу. Поред тога, учиниће овај свет бољим местом, јер ће донети отварање спиритуалне реалности и нагласиће елементе саосећања, емпатије, интуиције, алтруизма. На неки начин, то представља равнотежу моћним аспектима које ће формирати друге планете током године, а захтеваће од нас акцију и напоран рад.Тиха вода брег рони

Више од месец дана све планете су биле у директном ходу и наше активности су се неометано одвијале. Меркур је прекинуо ту хармонију 17. фебруара, када је кренуо ретроградно, и то ће трајати до 10. марта у зони од 12 степени Риба до 28 степени Водолије. Ако рачунамо и „сенку“, то је дужи период, од 2. фебруара до 30. марта. Да подсетимо, то је време пре и после ретроградног кретања у којем је планета у директном ходу, али у зони ретроградности. Често се у периоду сенке појави тема која кулминира у току ретроградности, а ствари почну да се одмотавају тек кад крене директно. У сваком случају, ствари од животног значаја (склапање брака, куповина куће, кредит), које треба дуго да трају, пожељно је одложити за неко друго време.

Овога пута, споља гледано, не треба очекивати ништа драматично, јер Меркур нема тешке аспекте, већ само секстил (60 степени) са Ураном и Јупитером, који дају подршку. Међутим, пошто је у знаку Риба, који је последњи у Зодијаку, има „укус завршетка“, и захтеваће од нас да се репрограмирамо, комплетирамо теме и отпустимо старе страхове. Меркур влада мислима и покренуће нас да заронимо дубоко у размишљања о томе шта треба да променимо, шта нам више не служи, чему више нема места у нашим срцима, са чиме се више не осећамо добро. Многи од нас се не осећају баш најбоље у тој унутрашњој драми и пре би се одлучили за саобраћајни колапс и прекид комуникације, који су иначе метафора ретроградног Меркура.

Млад Месец 23. фебруара "пада" на 4 степена знака Риба, баш у зони ретроградног Меркура, што повезује ова два утицаја. Истовремено, Меркур репрограмира нашу прошлост, а Месец сеје семе које ће дати плодове у будућности (за шест месеци када ту буде пун Месец). Зато обратите пажњу у којој кући вашег хороскопа се налази, јер ту креће промена, ту се преплиће крај и почетак, прошлост и будућност.

Млад Месец се истовремено налази у секстилу (60 степени) са Ураном и Марсом. Ова комбинација оплемењена енергијом Риба је визионарска, инспиративна и оригинална, налик на електрицитет, доноси размишљање изван оквира, нове идеје и прилажење стварима на потпуно нов начин.Моћан окидач који буди самопоуздање

Кад смо већ код Марса... то је последња лична планета која је прешла преко Галактичког центра 13. фебруара, што је донело "доwнлоад" космичке свести и огроман прилив енергије.

Добили смо увиде у велики број могућности које нас окружују и активирали се. Јасно нам је где треба да предузмемо акцију, направимо промене, где су нове страсти и мотиви. Он је снажан окидач, покреће нас да идемо даље, напред. Нема овде размишљања и анализирања, чиста иницијатива, инспирација, снага и мотивација.

Одмах затим (16. фебруара) прешао је у знак Јарца, где ће остати шест недеља, до краја марта. То значи да ће у једној области хороскопа боравити четири планете, што даје динамику и подстиче на акцију. То сјајан моменат да предузмемо оштре потезе, да будемо директни, проактивни, пуни самопоуздања да учинимо да се ствари догоде. На свом путу, Марс ће активирати тачке на којима су била помрачења што значи да ће се тема која је уникат за свакога од нас поново активирати и прећи на нови ниво. У дану младог Месеца, 23. фебруара, Марс се налази на 4 степена Јарца на тачки помрачења Сунца од 26. децембра, у тригону са Ураном у Бику. То представља муњевити почетак који ће имати исти, ако не и јачи интензитет него пре два месеца.

Да се вратимо сада на Меркурову "сенку" у другој половини марта. У њеној "хладовини" отпочеће троструки Марсов циклус (иницијатива, акција, страст) јер ће у врло кратком временском размаку образовати коњункцију (0 степени) са Јупитером (раст, експанзија), Плутоном (регенерација) и Сатурном (структура). То ће отворити централну тему године, која ће имати свој врхунац ове јесени, када Марс приликом ретроградног кретања у Овну (9. септембар – 14. новембар), образује квадрат (90 степени) са истом овом екипом.

Квадрат је сам по себи моћан аспекат који захтева напор, али и доноси постигнуће. Невоља је у томе што ће овога пута дуго трајати, а његова природа је брзина. То ће бити велики изазов за све нас. Желећемо да идемо напред, али ће нас нешто стално заустављати јер "ретро мод" никако не прија природи Марса.

Зашто је ово битно? Зато што ће се све дешавати у кардиналним знацима Ован – Јарац, који одговарају 1. и 10. кући природног хороскопа (иницијатива, покрет, почетак). Да се подсетимо њиховог значења, јер ће те области бити у фокусу – мање-више – за све нас.

Прва кућа – ко сам ја, како идентификујем себе, темељ персоналности, осећај самог себе, прилив свеже енергије да се почне нешто ново, фундаментална енергија којом започиње нови циклус, нови идентитет.

Десета кућа – тест реалности, стварни свет, каријера, професија, јавни статус, како те други виде, како шириш своју енергију у свет, место где остварујете своје идеје оно што сте научили стављате у реалност, нудите свету у одређеној форми.