Пред нама је период ретроградног Меркура. У овом циклусу овај ход ће потрајати до 10. марта па би било пожељно да будемо спремни на заврзламе које он доноси.

Ретроградно кретање планета не значи да се оне заиста крећу у супротном правцу. Наиме, ради се о оптичкој илузији, јер се планете дуж своје орбите крећу различитим брзинама, у тренутку када Меркур (или нека друга планета, све осим Сунца и Месеца) убрза своје кретање у односу на друге планете и притом их претиче. Такво кретање, гледајући са Земље, изгледа као да је супротно, па због тога кажемо да је у "ретроградном ходу".

Меркур је у ретроградном кретању, отприлике, сваких 116 дана. Током свог кретања, он је, у односу на Сунце, видљив на различитим позицијама, а непосредно пре изласка из ретроградног хода улази у положај када, док се гледа са Земље, делује као да гори. Астролошки, овај аспект се назива "спаљени" Меркур. И ова терминологија је симболична, јер он није заиста спаљен већ је у питању оптичка варка. Када изађе из тог положаја, појављује се испред Сунца и почиње такозвани ретроградни ход, а за нас то значи да је почело време када је неопходно направити чистку, како унутар ума тако и у осталој симболици коју представља Меркур. Дакле, треба се ослободити свих сувишних мисли, чак и оних које су преточене на папир. Баците беспотребне документе, папире, новине, часописе, фајлове из рачунара, електронску пошту.

Сваки транзит, чак и онај који је неповољан, носи и своју позитивну поруку. У случају ретроградног Меркура, води нас енергија која која боји наше унутрашње биће и дубоку подсвест. Због тога су ови дани савршени за склапање нових увида, откривање других димензија и суочавање са духовним капацитетима. Време је да признамо, али само себи, сопствене грешке, али и вредности које ћемо искористити када период прође. Ових дана ће сви видови комуникације бити узурпирани. Припремите се за бројне компјутерске кварове, падања система, ометања сигнала.

У саобраћају, ретроградни Меркур описује ход уназад. Интересантно је (обратите на то пажњу) да баш током овог периода буде повећан број саобраћајних удеса изазваних кретањем у погрешном правцу, чак и на аутопуту. Такође, учестали су необични кварови аутомобила, али и свих других превозних средстава.

У трговини, овај транзит означава шкарт робу, рекламације, отезање и погрешне процене. Не препоручује се било каква инвестиција јер, из неког непредвиђеног разлога, купац ће се враћати. Осим тога, сигурно је да ће се сваки уговор склопљен у овом периоду ревидирати, а можда чак и раскинути. Сви договори који настају под упливом ретроградног Меркура падају у воду. Сви, осим оних које склапају људи који у свом наталном хороскопу имају идентичан Меркур. За њих овај период не мора да буде проблематичан, нарочито ако су већ научили да се носе са њим.

Да овај транзит може бити нарочито непријатан говори и тренд који указује на то да ће се проблем, настао у овом периоду, решити тек када Меркур поново уђе у свој ретроградни ход. То значи, да би заврзлама настала ових дана (до 10. марта) могла да остане неразрешена чак до јуна.

Пошто Меркур влада мисаоним процесом и разумом, његов транзитни ретроградни ход указује да је ово време тајни, лажи, преваре, оговарања, али и смушености, сметености, збуњености. Дакле, ових дана бежите од људи који вам причају нешто у поверењу, јер будите уверени у то да имају друге намере. Такође, никоме се не поверавајте, јер ће ваше тајне бити обнародоване. Не доносите никакве одлуке, јер ћете битне чињенице заборавити.

Да ли ће дејство ретроградног Меркура осетити баш сви? Хоће! Али, да ли ће свима замрсити конце у пуном обиму? Неће! На удару су особе које у свом наталном хороскопу имају изазован положај Меркура или они чији су подзнак или Сунце под владавином ове планете, Девице и Близанци, а у овом циклусу додаћемо и Рибе.


Добру страну ретроградног Меркура могу осетити особе које га у свом наталном хороскопу имају такође ретроградно. Ово је период важних увида, ретроспективе и завршавања свега оног што је започето у његовом претходном циклусу. Осим тога, ретроградни Меркур је и тајна, па је овај период повољан за склапање тајних договора и послова.