Без обзира на то да ли верујете у Зодијак или сте потпуни скептик, ретко ко од нас прескочи да га прочита у дневним новинама. Да ли су звезде заиста криве за лошу ситуацију на послу или у љубавном животу? Па, постоји шанса да и даље читате погрешан хороскоп. Јер, померале су се звезде, па тако и наши хороскопски знакови.

Ако нисте упознати са астрологијом морате знати неколико ствари. Прво и најважније, астрологија и астрономија нису иста ствар. Астрономија је наука о проучавању свемира. Астрологија, с друге стране нема научну основу, спада више у категорију псеудонауке или метафизике.

Астрономи сматрају да поравнања или положаји звезда, удаљених светлосним годинама од нас, немају никаквог ефекта на наше свакодневне активности на Земљи. Али, рани "астрономи", попут Вавилонаца не би се сложили са тим.

Вавилонци су оригинални изумитељи Зодијака и 12 знакова који се одређују у тренутку где је Сунце било у тренутку вашег рођења. Док је Сунце путовало небом током једне године, провело је око месец дана у сваком од сазвежђа. Знакови су добили име по одговарајућим сазвежђима и њихови датуми били су засновани на очигледном односу између њиховог положаја на небу и према Сунцу.

Пошто су Вавилонци већ имали календар од 12 месеци, које су прилагодили хороскопским знацима, чини се да су све уредили перфектно. Међутим, они нису знали како Земља, Сунце и звезде функционишу. А то су олако схватили и при креирању астрологије и хороскопских знакова. Сада, научници из Насе верују да су Вавилонци намерно прескочили 13. знак.

Пре 3,000 година на небу јесте постојало 12 сазвежђа, али оно што су нису узели у обзир јесте да се Сунце једном годишње поравнавало са сазвежђем по имену Змијоноша. Сада је још јасније да су га намерно избацили из астрологије.

Штавише, нису ни приметили да Сунце не проводи исту количину времена у истом сазвежђу, заправо ниједно од њих се није уклапало у исти једномесечни период.

Узмите Девицу за пример. Сунце се поравнава са овим сазвежђем чак 45 дана. У Шкорпији се налази само седам дана. Значи да није све тако црно-бело.

Наса је стварну математику направила тек 3,000 година касније, лоцирајући и објашњавајући важност 13. несталог знака.

- Када су Вавилонци први пут измислили 12 знакова Зодијака, онај ко се родио између 23. јула и 22. августа, родио се у сазвежђу Лава. Али, од тада се небо померало јер Северни пол више не упућује у истом правцу.

Знамо да овакав текст свим ентузијастичним читаоцима хороскопа може нарушити однос према звездама и свему што сте мислили да знате о јакој Девици или складној Ваги, али остаје чињеница да се некада заиста више можемо поистоветити са знаком који је пре или после нас.

Међутим, модерни астрономи немају научне податке како би поткрепили повезаност усклађивања Сунца са одређеном људском активноћу, али то не значи да досадашња веровања треба да баците у страну. Прошло је толико векова откако су нам Вавилонци дали ове астролошке идентитете. И током тих векова је сигурно рећи да је сваки знак развио изузетно робусну групу особина личности, митова, боја и асоцијација. Ако ваш знак осликава прави његов идентитет, нема ничег лошег у томе да се придржавате оригиналног вавилонског задатка. Уосталом, већина новина и даље игнорише постојање Змијоноше, па тако ћемо и ми.

Ево који бисте знак били по новом, измењеном хороскопу:


*ОВАН: Од 18. априла до 13. маја

*БИК: Од 13. маја до 21. јуна

*БЛИЗАНЦИ: Од 21. јуна до 20. јула

*РАК: Од 21. јула до 10. августа

*ЛАВ: Од 10. августа до 16. септембра

*ДЕВИЦА: од 16. септембра до 30. октобра

*ВАГА: Од 30. октобра до 23. новембра

*ШКОРПИЈА: од 23. новембра до 29. новембра

*ЗМИЈОНОША: Од 29. новембра до 17. децембра

*СТРЕЛАЦ: Од 17. децембра до 20. јануара

*ЈАРАЦ: Од 20. јануара до 16. фебруара

*ВОДОЛИЈА: Од 16. фебруара до 11. марта

*РИБЕ: Од 11. марта до 11. априла


(Телеграф.рс)