КАДА анализирамо нешто што нам се десило, можемо да приметимо необична дешавања која су томе претходила, а у датом тренутку нису имала никакав значај. Тек у оквиру целокупне слике схватамо да су ти догађаји били окидачи или, другим речима, путокази на животној раскрсници на којој смо се тада налазили.

Пошто астролошко учење каже да карактер чини судбину, поставља се питање на који начин човек, својом вољом, може да утиче на дешавања која зависе од спољног света. Одговор на то питање лежи у снази наше подсвести или, астролошки речено, 12. пољу наталног хороскопа.

Квалитет овог поља говори о томе каква је веза између свести и подсвести. Уколико особа има тешку планету (Плутон, Сатурн, Нептун, Уран) у том пољу, то говори да је моћ самоспознаје велика, јер ће је на то приморавати животни ударци описани симболиком планете која је присутна. На пример, Нептун ће дати психичке тегобе, Плутон наглашену интуицију, Уран видовитост, Сатурн дубоку тугу и комплекс мање вредности. Све ове особине натераће особу да се окрене својој духовности.

Велико сударање између оног што нам је дубоко несвесно усађено и оног што свесно радимо води у фрустрације које нас, даље, уводе у недаће и болест. То објашњава због чега 12. поље хороскопа, осим подсвести, представља и хроничне болести и малере који нас прате кроз живот. О томе хоће ли особа отићи у болест или ће освестити своје унутрашње садржаје говоре аспекти планета које су повезане са овим пољем. Па тако, било која тешка планета у добром аспекту са брзом планетом (Сунце, Месец, Меркур, Венера) говори да особа има капацитет да направи дубоке духовне увиде који ће јој бити звезда водиља.

Иако је снага нашег ума несагледива, чак ни највећи посвећеници у духовна учења не могу да је у потпуности савладају. Врхунац тих учења би била апсолутна контрола над делом личности над којим немамо свесну власт. Древно астролошко учење тврди да је управо тај део личности описан планетарним распоредом у тренутку рођења, што за резултат даје информацију о распореду енергетског потенцијала који је планетарним законима утиснут у мозак. А он потом као такав хрли да испуни астролошке слике задате му рођењем.

У оквиру тог учења, одговор на необична дешавања из живота је једноставан. Ми несвесно призивамо догађаје и људе. Па тако, уколико смо, пожелели превару, наша подсвест је дозвала потенцијално превареног партнера како би нас спречила да променимо "чип" или "судбину". Али то не значи да је наш партнер заиста судбински и Богом дан, већ то значи да га наша подсвест види на тај начин. Сами себе кажњавамо и опомињемо. Други људи су само пројекције нашег несвесног и они играју улогу коју смо им ми, или тачније речено универзум, доделили. Из овог проистиче да карактер може бити под нашом контролом, а тиме и судбина, али само ако смо сопствене механизме у потпуности одгонетнули.

Подсвест нам путем снова шаље важне информације, али исто то ради и на јави тако што дозива људе и догађаје који нас некуд воде и уче. С обзиром на то да је некада тешко разумети поруку сна, још теже је схватити поруку на јави јер је, најчешће, у потпуној супротности нашем рационалном ставу.