Полазак ђака првака у први разред је велики догађај за сваку породицу. Осим радости и усхићења, овај животни тренутак носи и велики стрес, првенствено због страха од непознатог.

Иако родитељи већ добро познају афинитете свог детета, први сусрет са књигом и школским обавезама увек носи дозу неизвесности. По положају Месеца и Сунца, који описују мајку и оца, можемо да проценимо која је од ове две планете повољнија и јача. У зависности од тога одређује се који родитељ треба да буде активнији у овој важној животној фази.

С обзиром на то да је свако дете другачије, уопштени рецепт успешности не постоји, али од помоћи може бити општа подела по хороскопским знацима која описује однос детета према обавезама.

Ован - Ако однос према обавезама прихвати као вид такмичења, ово дете може бити веома одговорно и успешно у свим својим активностима. Пожељно је да учи уз игру и спортске активности.

Бик - Своје обавезе схвата одговорно али је спорије од друге деце. Да бисте их стимулисали, најбоље је школу представити као место где могу да зараде разне привилегије. Избегавајте казне, а реч "награда" заменити речју "зарада".

Близанци - Ови мали радозналци могу да делују превише површно и незрело у тренутку када полазе у школу. Одговорност развијају тек временом. Пожељно је да увек буду у групи успешне деце јер ће брзо прихватити њихов стил понашања.


Рак - Главна тема њиховог поласка у школу није прихватање радних навика и обавеза већ одвајање од породице. Ова деца су склона да се повуку у себе, што родитеље може навести да превиде њихову патњу. Потребна им је велика емотивна подршка.

Лав - Ово дете ће једва дочекати први школски дан. Школа је за њега терен на коме ће доказати своје способности и вештине. Замка ових особина је претерана амбициозност, која ако се не превазиђе, касније може да проузрокује велики отпор према учењу.

Девица - Ово дете је или претерано озбиљно или неозбиљно. Тешко га је усмеравати јер оно има свој систем вредности. Да би лакше прихватило нови животни ритам, потребно му је школу представити као посао.

Вага - Малишани рођени у овом знаку воле све да раде у пару. Уколико су у добром окружењу и њихови резултати могу да буду сјајни. Склони су да пресликавају атмосферу околине, па је због тога важно да родитељ утиче на одабир деце с којом ће се зближити.

Шкорпија - Тешко подносе промене па тако и полазак у школу. Однос према обавезама може бити добар само уколико наиђу на одобравање учитеља и деце. Поткупљиви су, па је због тога најбоље од старта увести систем награде и казне.

Стрелац - Немирног духа, ова деца полазак у школу доживљавају као прилику за друштво и забаву. Одговорност им је слабија страна па због тога родитељу не преостаје ништа друго него да стрпљиво учи са својим малишаном. Без обзира на то, ова деца су гладна знања, али им га треба преносити на интересантан и забаван начин.

Јарац - Пошто делују незаинтересовано и хладно, најчешће бивају проглашени лењивцима. Однос према обавезама је беспрекоран. Без притиска их треба пустити да сами пронађу свој ритам.

Водолија - Ово дете ће пробати све оно што ниједном другом неће пасти на памет. Школа је место где се окупљају другари, а књига је нужно зло. Учење треба да буде представљено као експеримент, а дружење са децом искористите као део система награде и казне.

Рибе - Малишани рођени у овом знаку су осетљиви и тихи. Полазак у школу им је велики стрес. Због опасности да се повуку у себе не треба их притискати већ их постепено и без драме увести у нови животни ритам.