СВЕ О РАКУ ОД КОГА ЈЕ ПРЕМИНУЛА ДИЈАНА: Ово су симптоми, жене обратите пажњу

Новости онлине

уторак, 23. 07. 2019. у 15:16

СВЕ О РАКУ ОД КОГА ЈЕ ПРЕМИНУЛА ДИЈАНА: Ово су симптоми, жене обратите пажњу

Илустрација / Depositphotos

Дијана Милојковић преминула је у понедељак у 33. години након петогодишње борбе са инвазивним раком материце.
Дијана Милојковић преминула је у понедељак у 33. години након петогодишње борбе са инвазивним раком материце.

Само неколико месеци након открила је да има метастазе на лимфним жлездама - у абдомену и стомаку.

Рак материце спада у јако подмукле и опасне туморе који на почетку не даје никакве симптоме. Александра Костић, специјалиста гинекологије, испричала је који су то први симптоми рака материце.

"То је једна широка прича јер рак материце може да буде рак ендометријума, сарком материце, метастаза са неког другог органа рецимо грлића материце. Метастаза углавном иде на најближи орган, а касније на удаљене органе. Ова врста карцинома углавном на почетку не даје никакве симптоме, а када крену симптоми онда је то често узапредовала фаза болести. Почетни симптоми могу да буде врло неспецифични, особа их не препознаје, а када их препозна онда је то углавном узапредовали карцином", рекла је докторка Костић.

"Карцином јајника се, на пример, открива пуком срећом јер не постоји скрининг за карцином јајника, као што постоји за рак грлића материце. Рак материце може да се открије ултразвучно, али то није специфичан метод. Ултразвук је помоћна дијагностичка методе и не може са сигурношћу и да нам каже да неко има рак. Обично се посумња на рак материце, па се уради биопсија па се пошаље на хистопатолошки, али код младих особа је теже. Лако нам је када дође жена која је у менопаузи па има задебљали ендометријум па јој урадимо киретажу и добијемо налаз да је карцином, али када је млађа особа код које је ендометријум дебљи или тањи у зависности од хормонског статуса у којем се тренутно налази много је тежа дијагностика", истиче она.

Важно је поменути који су први симптоми ове болести и шта је најважније што треба да знате о њој.

"У почетку, чак и годинама може да не буде никаквих симптома. После тога креће исцедак и оно што је типично је контактно крварење или крварење приликом сексуалног односа. То већ говори о некој узапредовалој фази болести. У раној фази, те пред малигне промене у оној ситуацији када већ може да се спречи настанак карцином не даје никакве тегобе", истакла је докторка Костић.

Превентивни прегледи у овом случају су нешто што може да вас заштити од појаве ове подмукле болести.

"Једном годишње је сасвим довољно да се раде контролни прегледи и оно што је битно је заштита - кондом! Узрочник карцинома грлића материце је ХПВ вирус који се преноси полним путем. Никада ни кондом не може да вас жаштити у потпуности јер је један део коже непокривен кондомом, али у преко 90 одсто случајева он је баријерна заштита и то је на првом месту превенција!"

"Фактори ризика су промискуитет, низак имунитет (када је имунитет добар организам ће се сам изборити с вирусом, али ако је слаб онда је то корак ка болести), пушење такође повећава ризик од добијања рака грлића материце, али пре свега ако особа дође у контакт с вирусом, каже докторка и наглашава да прво морамо да имамо вирус да бисмо причали о настанку карцинома!

Преглед који свака жена треба да обави једном годишње треба да обухвата следеће:

- Папаниколау тест и колпоскопија, а у сумњивим ситуацијама може да се уради и ХПВ типизација, саветује докторка Костић.

- Постоје три типа ХПВ вируса, са високим, средњим и ниским онкогеним потенциијалом. Ако жена утврди постојање вируса у телу то не значи да ће она добити карцином. То су особе које треба чешће да се контролишу, значи да су оне у повећаном ризику и да треба да прате стање.

У Србији је статистика забрињавајућа. Годишње оболи око 1.500, а умре 600 жена, што нашу земљу ставља на неславно треће место у Европи по броју оболелих и умрлих у Европи.

Говорећи језиком бројки, практично сваки дан се рак грлића материце дијагностикује код пет жена, а нажалост две изгубе битку са том опаком болешћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Lonja

23.07.2019. 16:01

Ako se HPVirus prenosi seksualnim kontaktom, zasto se pominju samo žene kada su i muškarci prenosioci? Valjda ovako ozbiljna bolest treba da se prevenira tako sto se stručnjaci bave zastitom zdravlja i zena i muskaraca, odnosno i transrodnih osoba. Pri tome se ne pominju ulosci koji se proizvode od neprirodnih materijala a ima sunji i u njihovu bezbednost. Da ne pominjemo posledice bombardovanja. Ovako se zahvata samo vrh ledenog brega. Kao da svako opere savest jer postoje lekovi i operacije.

Ines

23.07.2019. 16:37

Zao mi je devojke, ali ... Sirom sveta i Srbije, svaki dan umiru zene od ove bolesti. Ali, to ocigledno nije novost, sve dok su to anonimusi ... Saucesce porodici.

SD

24.07.2019. 00:54

Prethodni komentar je napisao neko čija bi sestra danas slavila svoj rodjendan, da je lekar načelnik uradio lečenje i pravovremenu dijagnostiku. Zato joj idemo na grob umesto da se radujemo životu. Tuga. Edukujte ginekologe i ulažite u odgovornost i uspostavljanje pravih i tačnih dijagnoza na vreme i lečenje ljudi uopšte.

Nensy

24.07.2019. 16:37

Postoji vakcina protiv HPV virusa koji je izazivc ove opake bolesti.Mogu da se vakcinisu deca i mladi dok ne postanu seksualno aktivna.Kod nas na zalost nije obavezna,kakva ironija,a kod nas je epidemija ove bolesti.Roditelji,raspitajte se kod pedjatara za ovu vakcinu,oni bi trbali sami da nas obavestavaju ali ocigledno to nije slucaj.Spasimo svoju decu!

vuk

25.07.2019. 11:16

@Nensy - U Svajcarskoj se ova vakcina nudi dobrovoljno u skolama vec za decu od 14 godina.

Саша

24.07.2019. 16:56

Другар ми је причао за момка из Ваљева, спортисту који 2 пута годишње има систематски преглед који укључује и комплет преглед крвне слике, а којем је Хочкинсов лимфом откривен у 5.стадијуму и једва се извукао.Како је то могуће?Тј.како је могуће да крвна слика не покаже промјене?

vuk

25.07.2019. 11:21

@Саша - @Sasa, Rak nije bolest u klasicnom smislu, radi se o nekontrolisanom rastu celija koje organizam ne dozivljava kao strano telo. Zato najcesce nema povecan broj belih krvnih zrnaca, leukocita, koji su pokazatelj infekcija i zapaljenja na primer. Tek kad taj rast izazove posledice , javljaju se simptomi. Ne postoji univerzalna dijagnostika za sve vrste karcinoma, ali za one najcesce vredi uraditi ciljanu dijagnostiku bar jednom godisnje i otkriti ako nesto postoji u ranom stadijumu.