Меркур, симбол логике и интелекта, 12. децембра, придружиће се Сунцу и Јупитеру у Стрелцу, симболу путовања и контаката са странцима. Мада је у овом знаку његов утицај ослабљен, па Меркур губи на брзини и спретности, та позиција одговара особама које се баве креативним занимањима у којима су често руковођени маштом, инспирацијом и интуицијом.

Планета комуникација и бизниса прелазиће преко деветог зодијачког знака до 5. јануара идуће године, када улази у знак Јарца.

Уколико је ваш натални Меркур у Стрелцу, већ сте развили своје "механизме" одбране од рутине и досадне свакодневице, било кроз машту или путовања. За вас су као створени послови у туризму, маркетингу или медијима, због којих морате често да идете на краћа путовања или да свакодневно комуницирате са доста света.

У другој половини недеље, Меркур образује конјункцију са Јупитером, због чега би требало да поведете рачуна о томе шта и коме говорите. Када се две планете нађу толико близу једна друге, да се "споје", тада су њихови утицаји наглашенији. Будући да је Меркур у знаку свог пада, односно, ослабљен, а Јупитер ојачан позицијом у Стрелцу, тај аспект опомиње да би требало да поведемо рачуна о својим изјавама и одлукама, јер можемо да будемо склони погрешним проценама. Јупитер је планета експанзије, што значи да све шири и увећава, па тако и наше речи, изјаве, закључке, који могу да буду нелогични, погрешни, преурањени, док наша очекивања могу да буду већа него што би требало...

С друге стране, Меркуров хармоничан аспект, полусекстил, са Венером у Шкорпији, позитивно утиче на моћ изражавања представника свих знакова, али ипак треба имати у виду да су у овом аспекту обе планете у знацима свога пада. То значи да не би требало да очекујемо превише од разговора са партнером, колегом, сарадником, рођаком или децом, ако сте родитељ. Овај аспект може да погодује онима који се баве уметношћу, адвокатуром или занимањем због којег су присутни у јавности. Овакве позиције планета, такође, могу да одговарају особама које су на неки начин повезане са иностранством, странцима или очекују стипендију или одлазак на стручно усавршавање.

Меркур образује напет аспект, инконјункцију, са ретроградним Ураном у Овну, због чега би требало избегавати враћање у прошлост, подсећање на нечије грешке, истицање пропуста којима смо сви мање или више склони. Пошто Уран симболизује вишу силу и модерне технологије, а Меркур комуникације, могућа су познанства преко интернета, као и неочекивана раздвајања или прекид у дописивању, због више силе, а најчешће због партнерових професионалних обавеза.


ИШИЈАС И ИНФЕКЦИЈЕ

Када је реч о здрављу, Меркур у Стрелцу управља седалним нервом, ишијадикусом, чије је обољење или оштећење познато под именом ишијас, а погодује му хладно и влажно време. На овај здравствени проблем утиче близина Јупитера, као и позиција Сатурна у Јарцу који образује квадрат са Нептуном у Рибама. Такође, Меркур у Стрелцу може да доведе и до обољења дисајних органа, респираторних инфекција, као и до разних болести и оштећења периферних нерава.

Утицај Меркура из Стрелца осетиће сви знаци, а највише Стрелчеви, Рибе и Бикови, у којима је његов утицај ослабљен, као и они у којима је наглашен, Близанци, Девице и Шкорпије.