ОСНОВНИ елементи нашег живота су ватра, земља, вода и ваздух, и, без било ког од њих, не бисмо могли да живимо. Сваки зодијачки знак је под утицајем одређеног елемента. Ватрени знаци су Ован, Лав и Стрелац, земљани Бик, Девица и Јарац, ваздушни Близанци, Вага и Водолија, а водени Рак, Шкорпија и Рибе.

Астролошко правило је да се међусобно добро слажу знаци из исте групе астроелемената, један од другог удаљени 120 степени (тригон). Такође, добро се слажу и земљани са воденим, јер земља упија воду, као и ваздушни са ватреним, јер ваздух може да распали ватру (мада може и да ја угаси). Растојање између њих, 60 степени, зове се секстил.

Астроелементи у хороскопу показују како можемо да искористимо своју снагу и који избор је најбољи за нас. Елемент који преовлађује, показује где ће нам у животу бити најлепше, шта релативно лако можемо да остваримо и у којој области живота можемо да се истакнемо. Често се дешава да не преовлађује ни један елемент, већ да су подједнако заступљена два или чак три елемента.

На пример, особа рођена у знаку Ваге са подзнаком у Шкорпији, ваздух-вода, има Месец у Близанцима и Марс у Ваги, значи, три планете у ваздушним, затим три у земљаним, две у ватреним и две у воденим знацима, заправо три са подзнаком. С обзиром да је рођена у ваздушном знаку, са Марсом и Месецом у ваздушним знацима, елемент ваздуха долази до изражаја у млађим годинама, док ће утицај планета у земљаним знацима, Венере, Плутона и Сатурна, преовладати у зрелијим годинама.ВАТРА (ОВАН, ЛАВ, СТРЕЛАЦ)

Енергија ватре је огромна, док су рођени у ватреним знацима спонтани, брзи и динамични. Ове особе пуне су ентузијазма, имају наглашену потребу за самодоказивањем и стално стреме новим успесима. Међутим, врло често су и нестрпљиве што највише показују према онима који су рођени у воденим или земљаним знацима. Као да страхују да ће вода угасити њихову ватру или да ће их земља „затрпати“ својом практичношћу. Ватрени знаци најбоље се слажу са ватреним или ваздушним знацима, који на њих делују веома стимулативно, нарочито када су у питању идеје.ЗЕМЛЈА (БИК, ДЕВИЦА, ЈАРАЦ)

Снага земље је огромна, тесно повезана и са физичким телом и са осећањима. Земљани знаци су веома упорни, практични и реални, они чврсто стоје на земљи. Захваљујући свом с,трпљењу и самодисциплини способни су да остваре велике резултате. Издржљиви су и све што започну, увек и доврше. Ватрени знаци их гуше својом брзином и захтевима, а ваздушни разбацивањем енергије и непрактичношћу. Осим са земљаним, одлично се слажу и са воденим знацима са којима их повезују дубоке емоције и снажне страсти.ВАЗДУХ (БЛИЗАНЦИ, ВАГА, ВОДОЛИЈА)

Снага ваздуха је краткотрајна и променљива. Ови знаци веома су вешти у заобилажењу препрека на свом путу ка циљу. Форма их не интересује, за њих је све ново и подложно променама. Велики значај придају теоријама и концепцијама а до циља често стижу апстрактним путем. Не желе превише да се уносе у проблеме других. НЈихова највећа жеља је да могу да се крећу изнад свега, као ваздух. Сметају им тврдоглавост и статичност земљаних и пренаглашена емотивност водених знакова. Највише им одговарају ватрени знаци, који им својим ентузијазмом и брзином, уливају снагу и енергију.ВОДА (РАК, ШКОРПИЈА, РИБЕ)

Иако енергија воде тече споро, она ипак има велики утицај на рођене у овом елементу. Особе рођене у воденим знацима, Ракови, Шкорпије и Рибе, веома су сензибилни и чулни. НЈихова наглашена емотивност често иде од саосећања према другима до самосажаљења. Своју јаку интуицију црпе из своје дубоке и непресушне подсвести. Често су заокупљени мистиком и беже у неки свој свет. Не слажу се са ватреним знацима, јер им смета њихова самољубивост и неспособност да разумеју њихове емоције. Ни ваздушни знаци им не одговарају, због њихове нестрпљивости и променљивости. Сјајно се слажу са земљаним знацима, због њиховог смисла за материјалну и практичну страну живота.