ВЕРОВАТНО сте приметили да, у различитим часописима, хороскопи појединих знакова почињу с различитим датумом? Понекад, на пример, за знак Рака пише да почиње 21, а некад 22. јуна.

Разлог је врло једноставан: година има 365 дана, а зодијачки круг 360 степени, па се неусклађеност календара и Зодијака одражава и на датуме почетка појединих знакова. Зато се сваке четврте године прави корекција и години придружује још један дан (преступна година). Тако ће једне године, лето, а тиме и знак Рака, почети 21, а друге 22. јуна. То што негде пише да Шкорпија влада до 22. а негде до 23. новембра, зависи искључиво од године и сата рођења, јер Сунце не улази сваке године у исто време у знак.

Ако припадате онима који су рођени на прелазу из једног знака у други, од 18. до 23. дана у месецу, вероватно се често питате који сте, заправо, знак у хороскопу. Тих пет дана представљају једну врсту „зодијачке граничне зоне“, јер тада могу бити рођени представници више хороскопских знакова.

За Бикове је, на пример, интересантно, да последњих тридесет година, од 1970. године до сада, Сунце углавном улази у њихов знак до 20. априла (осим 1984., 1988., 1992., 1996., 2000., 2004., 2005., 2008. и 2009., ове и идуће године, када рођендани Бикова почињу 19. априла). Међутим, ако сте рођени 22. јула, можете бити Рак или Лав, све опет зависи од сата вашег рођења, мада има година (1983., 1986., 1987., 1990.,1991., 1994.,1995., 1998., 1999., 2002., 2003., 2007., 2012. године) када Сунце улази у знак Лава 23. јула. Или, уколико нпр. славите рођендан 18. фебруара 1989., можете бити Риба, ако сте рођени до 17 сати и 21 минут или Ован, уколико сте рођени после тог времена.

Ако сте рођени 20. марта, нисте сигурни да ли да читате астролошку прогнозу за Рибе или Овна, јер обично у заглављу поред сличице хороскопског знака пише да 20. марта почиње знак Овна, мада није сваке године тако. То се, можда, најбоље види у пролеће које, некад, почиње 21. марта, а неких година 20. марта. У конкретном случају, тада се на основу сата рођења, може тачно утврдити да ли сте први или последњи зодијачки знак.

Ове године, на пример, Сунце је ушло у знак Овна (почетак пролећа) 20. марта у 5 сати и 16 минута по нашем локалном времену, док је прошле године, пролеће (односно владавина Сунца у знаку Овна) почело 20. марта у 23 сата и 22 минута, затим 2010. године Сунце је ушло у знак Овна у 17 часова и 33 минута, а 2009. пролеће је почело 20. марта у 11 сати и 45 минута. Значи, ако је неко, на пример, рођен 21. марта 2009. у четрнаест минута до поноћи, он је хороскопска Риба, а већ минут касније почели су да се рађају Овнови.

Зато у новинама и часописима, често постоје различити подаци када су у питању датуми од кад до кад траје неки знак, па ако сте рођени у дану када се смењују два хороскопска знака, вама је, итекако, битан сат рођења који ће „пресудити“ ком знаку припадате. Ако не знате сат рођења, постоји астролошка метода којом се на основу догађаја из ваше прошлости, може „наштеловати“ ваш подзнак (ректификација хороскопа). Пошто увек постоји само један тренутак родења, јасно је да се ректификација увек може извршити, али то је већ посао за искусног астролога.

Ако се вратимо мало више од четири године уназад, 20. јануара 2008. године, све до 17 часова и 45 минута владао је Јарац, па су, у том случају, током три четвртине дана рађали представници десетог зодијачког знака, а тек у једној четвртини дана на свет су долазиле Водолије.

Уколико ваш рођендан „пада“ у неки од граничних датума, најпрецизнији одговор може вам дати астролог који ће у ефемеридама (табелама положаја планета) видети када је тог дана Сунце ушло у одређен знак, па ће тако моћи да вам каже ком знаку припадате. Има и оних који најчешће читају прогнозу и за један и за други знак, мада је тада боље да читају карактеристике знака који следи или знака у којем је њихов подзнак.

На пример, ове године, сви који су се родили 20. јануара до 16 сати и 11 минута ујутро, рођени су у знаку Јарца, док су они који су се родили после тог времена имали Сунце на нултом степену и првом минуту Водолије. То уосталом, и није нека велика разлика, али ипак, шеснаест сати је две трећине дана. Прошле године, 20. јануара у 10 сата и 20 минута, почеле су да се рађају Водолије, па су тако они који су се тада родили имали у наталној карти Сунце на нултом степену Водолије, а бебе које су се рађале до тог времена, имале су Сунце у знаку Јарца.

Разлога за сумњу ком знаку припадате нема, посебно, када сте рођени унутар нултог или првог степена неког знака, јер на почетку знака његове особине долазе највише до изражаја. На пример, нема изразитијег Овна, Бика или Рака од оног рођеног на самом почетку знака (под условом да знате ком знаку заиста припадате).

Ипак, када сте рођени последњих дана владавине неког знака, преовладава утицај наредног знака, па ћете, ако је, на пример, ваше Сунце на 29. степену Ваге, имати више особина Шкорпије, тим пре што у знаку који претходи оном у којем смо рођени или долази после њега, често имамо тзв. личне планете (Меркур – како и о чему размишљамо и комуницирамо са другима, Венера – како и кога волимо, тип жене у мушком хороскопу и Марс – колико смо храбри, колико је еротска моћ мушкарца, тип мушкарца у женском хороскопу) које доста одређују наш карактер.