Пси су интелигентнији од мачака, ево и зашто

С. Д.

петак, 29. 05. 2020. у 12:10

Пси су интелигентнији од мачака, ево и зашто

Depositphotos

Пси имају биолошку способност да раде много сложеније и флексибилније ствари од мачака

СТРУЧЊАЦИ са америчког универзитета Вандербилт, који су се бавили истраживањем количине сиве масе у мозгу осам главних врста месождера (пси, мачке, ракуни, хијене, лавови, мрки медвед...), открили су да су пси интелигентнији од мачака.

Мада су према ранијим истраживањима мачке биле на првом месту, са око 300 милиона неурона, а пси други са отприлике двапут мање неурона (160 милиона), нова студија донела је другачија сазнања. Са 530 милиона неурона пси имају неприкосновену мождану моћ у односу на остале месождере, док код мачака она износи 250 милиона неурона. Поређења ради, људи имају око 16 милијарди неурона, а њихов број у мозгу је повезан с већом интелигенцијом.

- Наши резултати показују да пси имају биолошку способност да раде много сложеније и флексибилније ствари од мачака - рекла је бразилска научница Сузана Херкулано Хаузел, неуролог са универзитета Вандербилт. - Верујем да апсолутни број неурона код животиња одређује "богатство" њиховог ума и способност предвиђања шта ће се догодити у окружењу на основу ранијих искустава.