Сениори не треба да страхују: Кућни љубимци не преносе вирус

Ј. ДИНЧИЋ

недеља, 12. 04. 2020. у 21:58

Сениори не треба да страхују: Кућни љубимци не преносе вирус
Пси и мачке не могу да заразе власнике. Допустите им оно што раније нисте, излазак на терасу или дужи боравак у дневној соби

УСЛЕД епидемије вируса корона, власници кућних љубимаца старији од 65 година доведени су у мат позицију. Уобичајене јутарње шетње са њима до оближњег парка, пензионери су обуставили пре готово месец дана, а поједини се прибојавају и да им четвороношци могу пренети вирус.


Према речима стручњака, разлога за панику нема јер не постоји могућност да животиње буду преносиоци вируса на људе, нити обрнуто. Свакако због тренутне ситуације препоручује се да се примењују уобичајене мере хигијене љубимаца, али и да се не претерује када је реч о дезинфекцији животиња. Као и да се никако пси и мачке не третирају средствима која су намењена за људску употребу.


- Најстарији власници животиња треба да се понашају исто као раније, а то подразумева прање шапа пре уласка у домове, никакво додатно прскање асепсолом или другим дезинфекционим средствима, јер претерано брисање може исушити њихове шапе и нанети штету - објашњава за "Новости" Будимир Грубић, директор ЈКП "Ветерина Београд". - Животиње које оболе од овог вируса могу да га пренесу само на друге животиње, то је посебан вид вируса који напада само животиње и не преноси се на људе. Нити са човека прелази на животиње.


Једна од препорука стручњака је и да се избегава најприснији контакт са кућним љубимцима, односно да се не љубе, не пуштају да улазе у кревет у којем се спава као и да не долазе у додир са храном за људску употребу. А све то као мере предострожности. Шетње би требало да буду кратке, а шапе опране одмах након уласка у дом. Иако се за одржавање хигијене паса и мачака препоручује коришћење средстава намењених за кућне љубимце, будући да влада њихова несташица, довољно је и само млазом млаке воде скинуту нечистоћу са шапа.


Такође, власницима се саветује обавезно прање руку након додира са куцама или мацама, било да су се вратили из шетње или се играли са четвороношцима у свом дому.


- Прањем руку водом и течним сапуном након контакта са животињама можете знатно да смањите вероватноћу од преношења неких других инфекција са животиња на људе као што је ешерихија коли и салмонела - објашњава др Дарко Ножић из "Бел медика". - Пошто извор вируса корона није утврђен, није препоручљиво имати додир са непознатим животињама, а посебно дивљим.


Ипак, због забране изласка, које је Влада прописала старијима од 65 година, припадници ове популације суочавају се и са проблемом шетње својих љубимаца. Како би се помогло најстаријим суграђанима, многе стамбене заједнице одлучиле су се да на нивоу зграде организују волонтерске сервисе за шетњу љубимаца.


На улазима већине зграда стоје налепнице "Помози комшији". Предлог је да када млађе комшије поведу своју куцу у шетњу исто ураде и са комшијским псом чији власник не сме напоље. Савет за оне који немају млађе комшије у околини је да свом љубимцу допусте неке ствари које су раније бранили. На пример, излазак на терасу, долазак у дневну собу или једноставно више играња са својим куцама и мацама и провођења времена у друштву са њима.


ЗА ПСЕ ПОСТОЈИ ВАКЦИНА


Није забележено да пси и мачке оболевају од вируса ковид 19, али је познато да оболевају од других типова вируса корона. Инфекција паса и мачака таквим вирусом веома је честа због његове изузетне способности да се шири и зарази здраву јединку. Најбоља превентива за псе је вакцина која се даје једном годишње, а налази се у саставу поливалентне вакцине против заразних болести.