ОБИЧНО се каже да су пси оданији људима него мачке, али истраживање спроведено на америчком универзитету у Орегону говори другачије. Научни тим који је предводила др Кристин Витале, спровео је истраживање над 79 мачића и 38 одраслих мачака. Најпре су их са власником сместили у исту просторију у којој је човек седео у означеном кругу. Ако би мачка ушла у круг, човек би започео интеракцију са њом и после два минута отишао. Након неколико минута поново би се вратио у просторију и сео у круг.


Према резултатима истраживања, 64,3 одсто мачића показало је сигурну приврженост људима (опуштени су у њуховом друштву без обзира на околину), а 35,7 такозвану несигурну наклоњеност (показали су радост када се човек вратио и нису се од њега одвајали или би га потпуно игнорисали). Слично су се понашале и одрасле мачке - 65,8 одсто демонстрирало је сигурну приврженост, а 34,2 одсто несигурну.

Степен наклоњености код мачака је нешто виши него код паса. Ово је показатељ да мачке нису незаинтересоване за људе, већ да могу да буду верне свом власнику и јако повезане с људима.