ХОЋЕТЕ ли пробати да постанете веган ове године?

Циљ је да се зауздају климатске промене - а производња меса оставља велик отисак угљеника. Али јесте ли икад размишљали о томе да одете корак даље... тако што ћете у све то укључити и властитог кућног љубимца?

Ако људи могу да се пребаце на храну без животињских састојака, зашто томе не би могли да се придруже и ваши драги куца и маца?

Зашто бисте претворили вашег кућног љубимца у вегана?

Можда ће вас то изненадити, али све више власника пристаје да претвори кућне љубимце у вегане.

Несумњиво су инспирисани бројним научницима па чак и Уједињеним нацијама, које препоручују да људи уведу биљну храну као начин борбе против климатских промена.

Велики извештај УН-а о употреби земље и климатских промена навео је у августу прошле године да велика потрошња меса и млечних производа на Западу поспешује глобално загревање.

Британско удружење ветеринара (БВА) каже да кућни љубимци једу 12 одсто светског меса - док други извори тврде да би то могло да буде чак 20 одсто.

Само у САД, пси и мачке који једу месо стварају емисије угљен диоксида сличне "години дана вожње 13,6 милиона аутомобила", према истраживачима са Универзитета Калифорније у Лос Анђелесу.


Фактор славних

Све већи број власника кућних љубимаца, укључујући холивудског глумца и власника веганског пса Хоакина Финикса, брину се за очување животне средине и здравље љубимаца кад је у питању оно што ови једу. Штавише, истраживање објављено у Јавној научној библиотеци у јануару 2019. године навело је да је трећина власника у Аустралији, Канади, Финској, Новом Зеланду, Великој Британији и САД-у исказало интересовање да претвори кућне љубимце месождере у вегане или вегетаријанце.

Утицајна организација за заштиту животиња Људи за етичко понашање према животињама (ПЕТА) такође заговара овакво пребацивање док год су увршћени сви неопходни суплементи. Али чак и ПЕТА упозорава да, поготово у случају мачака, "недовољна количина хранљивих састојака може да доведе до губитка слуха, као и проблема са кожом, костима и пробавним и репродуктивним системом".

Да за псе, али не и за мачке?

Ветеринари су забринути - поготово кад је кућни љубимац у питању мачка. Неки врхунски ветеринари изричито тврде да биљна храна није погодна за мачке.

"Добро је да власници паса показују више интересовања за шири утицај који врше њихове животиње", каже за ББЦ Данијела Дос Сантос, председница Британског удружења ветеринара (БВА).

"Али док у теорији пас може да добија вегетаријанску храну, никад исто не бих препоручила за мачке."

Објашњење БВА-а је да су пси "факултативни месождери", што значи да технички могу да опстану и на биљној храни. Ветеринарска наука мачке дефинише као "обавезне месождере", што значи да оне не могу да добију све хранљиве материје који су им потребне из биљног света и бактерија.

"Не постоје убедљива истраживања која показују да безмесна храна задовољава хранљиве прохтеве мачака и паса", додаје Дос Сантос.


Хранљиве материје важније од састојака

Уколико власник сматра да се његова уверења косе са исхраном животиње, можда је решење да за кућне љубимце набави биљоједе као што су хрчци и зечеви." Она каже да у случају мачака одсуство меса може да угрози њено срчано здравље.

Без животиња, али не и без меса

Али Шенон Фалконер, америчка микробиолошкиња школована на Универзитету у Харварду, има решење за то. Она каже да је храна неживотињског порекла за мачке могућа зато што месо не мора да потекне од клања животиња.

"Мачкама су, као и свим организмима, потребне хранљиве материје, а не састојци, како би опстале и напредовале."

Фалконер је и суоснивачица компаније за производњу хране неживотињског порекла, Бецаусе Анималс, која је узгојила месо у лабораторији.

"Уколико можемо да добијемо све суштинске хранљиве материје које су мачкама потребне из неживотињских извора, што знамо да можемо, онда мачке могу да живе на храни неживотињског порекла", каже она.

Кључно питање је учинити све да животиње не буду неухрањене.


Аутор: ББЦ