ВЛАСНИЦИ паса више воле своје љубимце него људе, судећи према недавно спроведеном истраживању. Старају се о својим четвороножним пријатељима као да су им деца, обасипајући их љубављу. Исто је и са "псеће стране" - они штите своје власнике од свега лошег, говорећи им, на посебан начин, да их воле. Одувек сте желели да разумете шта вам ваш крзнаш поручује? Стручњаци су решили да "преведу" невербални језик паса. Основно полазиште је да љубимац шапама штошта поручује, а сасвим недвосмислено да вас воли.

Када вам приђе и спусти шапу на вас, ставља до знања да вас воли и да цени све што чините за њега. Према истраживањима стручњака за псе, псић вам исто поручује и док, приликом мажења, само покушава да вас додирне шапом. Међутим, понекад шапицама покушава да укаже и на нешто друго.


Пси су способни да "читају" и разумеју емоције људи, па ако вам, када сте тужни, љубимац приђе, пружајући вам шапу, он на тај начин жели да вас увери да ће све бити у реду. Уколико вас, пак, претерано зачикава шапицама, то значи да му је потребна ваша пажња и, наравно, играње. Ови племенити четвороношци имају потребе као деца, чак и више од њих. Следе понашање стечено у леглу, по рођењу, када су морали да буду чврсто повезани са породицом и блиски са онима које воле.

Pixabay

Зато ће понекад, уместо да подигну шапу, покушати да седну тик до вас, ослањајући се целим, или делом тела, на ваше. На тај начин они и буквално показују своју повезаност са вама. Не преостаје вам ништа друго него да их загрлите и држите чврсто уз себе.