Све што треба да имате на уму о љубимцима: Зашто их не треба шишати, шта ветеринар каже о лековима

NovostiOnline

08. 01. 2020. у 09:08

Све што треба да имате на уму о љубимцима: Зашто их не треба шишати, шта ветеринар каже о лековима

Depositphotos

Према мишљењу ветеринара, ово су најчешће грешке коју власници кућних љубимаца праве
Најчешће желимо да нашим кућним љубимцима приуштимо само најбоље и учинимо им живот што квалитетнијим, али то није увек лако. И не само то, постоје начини на које им несвесно отежавамо живот! Понекад и пропуштамо да видимо знакове који показују да је њихово здравље угрожено.

ШИШАЊЕ

Уколико се пси или мачке са дужом длаком не одржавају редовно, крзно на ушима може постати густо, али то не значи да треба да дохватите маказе и тек тако га одсечете.

- Власници животиња често одлуче да једноставно скрате крзно на ушима, али то је погрешно. Тешко је утврдити где се завршава крзно, а где почиње уво, и лако се може догодити да ненамерно дође до одсецања или рањавања увета - каже Кристи Лонг, шефица ветеринарске клинике "Модерн Анимал".

Најбољи начин да се изборите са густим крзном је коришћење мекане четке. Уколико је немате, или ваш љубимац одбија да сарађује, потражите помоћ професионалаца.

СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА

Можда ћете пожелети да своје ново штене чувате само за себе, али омогућавање вашем штенету да сретне и упозна што више људи пресудно је за његов даљи развој.

- Иако јесте важно да ново штене држите подаље од подручја у којима бораве пси који можда и нису вакцинисани, штенци морају да упознају нове људе и псе како би се правилно социјализовали - рекла је Кристи Лонг.

У супротном, уколико се пас није навикао на присуство других људи или животиња, може се појавити страх, што даље води до развијања агресивних навика.

Дозволите својим штенцима да буду у друштву вакцинисаних паса и људи како би научили да се понашају.

ПЕСАК

Многи власници мачака можда и несвесно не воде довољно рачуна о посуди са песком.

- Мачкама је потребно доста чистих подручја како би обављале нужду, и стручњаци препоручују да свака мачка мора имати своју кутију са песком, плус једну додатну - каже Кристи.

Она додаје да ће мачке потражити алтернтивно место у стану уколико им посуда са песком није очишћена. А, једном када мачке стекну лоше навике, јако их је тешко исправити.

ПОВРАЋАЊЕ

Неки људи не обраћају много пажње на повраћање љубимца, посебно ако имају пса који воли да једе траву или мачку која увек избацује длаке. То би могла бити велика грешка.

- С обзиром на то да мачке повремено повраћају длаке, неки власници сматрају да је повраћање нормално чак и ако је у питању храна. Повраћање никада није нормално за било ког кућног љубимца, па чак и ако се чини да се ваш љубимац осећа добро, то би требало истражити - поручује Кристи Лонг.

Када дође до повраћања, најбоље је одвести животињу код ветеринара како би се утврдио узрок.

НОКТИ

Шели Захарис, ветеринарка и потпредседница за медицину компаније"Галлант", рекла је да прерасли нокти могу бити узрочник бола, али и других здравствених проблема.

- Прерасли нокти могу створити доста проблема, укључујући и урастање у шапу, што моће проузроковати екстремне болове и инфекције. Може доћи и до ломљења, што доводи и до крварења и често је потребно животињи дати седатив.

Хронично прерасли нокти могу створити и трајне последице - могу променити природни угао под којим ваш пас стоји и дугорочно могу проузроковати артритис на тим удовима.

Мање активни пси који проводе доста времена у затвореном простору могу бити склонији овом проблему, и због тога редовно проверавајте шапе својих љубимаца.

УПОЗНАВАЊЕ

Није паметно дозволити псима да се упознају "лицем у лице".

- Довољан је само трен да дође до уједа у лице, уколико један од паса одлучи да му се не свиђа онај други. Чак ни људи са најбољим рефлексима не могу спречити да дође до уједа, јер се све одигра у моменту - рекла је Шели Захарис.

Да бисте ово спречили, најпре са бедбедне удаљености питајте власника другог пса да ли је његов пас дружељубив. Уколико је одговор потврдан, одведите вашег љубимца до репа другог пса, и нека се тако сретну пре упознавања лицем у лице. Ово је природан начин на који се пси упознају.

Уколико се ваш љубимац сусреће са новим псом, и приметите да се уши тог пса повлаче уназад или да му је крзно накострешено, удаљите се лагано заједно са животињом.

ИЗМЕТ

Сакупљање измета који ваш љубимац остави иза себе је важно како би се одржало здравље како других животиња, тако и људи.

Псећи измет може да садржи опасне бактерије као што су гијардије, салмонела и ешерихија коли. Ако се измет остави на земљи, ове бактерије могу заразити људе и животиње.

Плус, нечишћење иза ваших кућних љубимаца једноставно није пристојно. Нико не воли да хода околином и да угази у псећи измет. Уколико водите пса у шетњу, почистите његов неред.

ВАКЦИНАЦИЈА

Редовна вакцинација ваших кућних љубимаца једноставан је начин да се спрече здравствени проблеми чије лечење може бити скупо.

- Вакцине помажу у спречавању врло честих обољења код животиња. Ако не вакцинишете свог љубимца, стављате га у потенцијалну опасност - сматра Сара Очоа, ветеринарка у "ДогЛаб-у".

ОБАВЕЗЕ

Уколико нисте спремни да усвојите пса или мачку, можете да помислите да је удомљавање егзотичног гуштера или тропске рибе добар начин да уз мање обавеза ипак себи приуштите љубимца.

Истина је следећа: величина кућног љубимца не одређује увек колико је лако старати се о њему. На пример, неким врстама риба потребна је тачна температура воде, као и храњене у тачно одређено време.

- Многе егзотичне животиње долазе са много захтева које је потребно испунити да би остале здраве. Добро се распитајте код релевантних стручњака о животињи коју желите да усвојите како после не би било непријатних изненађења - саветује Сара Очоа.

ЛЕКОВИ

Без обзира на бројне текстове који се могу пронаћи на интернету, Сара Очоа напомиње да љубимцима никада не треба давати лекове који су намењени људима.

- Многи од њих нису безбедни за псе или мачке - рекла је.

Иако се неки лекови за људе могу давати кућним љубимцима без ризика, једини начин да се то уради је под директним надзором ветеринара и у правилној дози.

Важно је напоменути и да лекови намењени псима могу бити штетни или чак кобни за мачке, и обрнуто.

(Телеграф.рс/Г. С.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације