Брига о беби захтева неподељену пажњу, а одређене расе то не толеришу. Разлог није у томе што су ове маце непријатељски настројене према деци, напротив, већ је реч о томе да захтевају доста пажње и посебну негу, па ће патити ако им нисте довољно посвећени.

Пре него што се одлучите за расу, добро проучите карактер мачке коју желите, ниво активности и податак колико су захтевне, у смислу пажње коју би им требало пружити. Наравно, свака маца је јединка за себе, али постоје неке заједничке црте које су важне ако у дому имате бебу и планирате да набавите мацу.

СФИНКС

Ове необичне маце веома су привржене својим људима и да не подносе самоћу. Уз новорођенче у дому тешко да ћете имати времена да се довољно посветите овој мачки, те је боље да је у дом одведете када ваше дете порасте. Такође, и нега ових маца захтева време како би биле здраве и срећне. Четири пута месечно требало би купати ове маце.

ШКОТСКИ ФОЛД

Према речима власника и одгајивача, ова раса је најбољи избор за особе које живе саме, јер њени припадници умеју бити веома посесивни. Траже неподељену пажњу својих власника и ако им то ускратите – могу постати депресивни или агресивни. Мачка расе шкотски фолд целим својим бићем вапи за друштвом и љубављу, увек је близу лица свог власника и стално исказује нежност и љубав. Због тога баш и не воле малу децу јер она одвлаче сву пажњу.СИЈАМСКА

Иако су једна од најпопуларнијих раса мачака на свету, и та популарност не јењава, ова раса није за суживот са бебама и малом децом. И сијамке су веома привржене власнику, и то једном нарочито – у дому ће увек имати свог омиљеног човека и најчешће ће само он моћи да је мази и гњави до миле воље. Остали – баш и не. Захтева и доста играња, мажења… готово непрекидну интеракцију. Склоне су депресији ако су дуго саме, па се најчешће као љубимци узимају у пару. Добро се слажу са старијом децом.

ХИМАЛАЈСКА

Ово су веома мирне и сталожене маце, и воле да таква буде и атмосфера и у дому у којем живе. Бебин плач и касније разиграност и бука коју прави мало дете док се игра никако нису амбијент који одговара овој мачки, па се она пре препоручује старијим људима или самцима. Када су изиритиране, ове маце постају агресивне. Такође, ове маце се и лињају, те нега њихове длаке захтева време.

БРИТАНСКА ДУГОДЛАКА


Има предиван карактер, али њена длака може бити права ноћна мора. Ово су мачке које се много лињају, морају се редовно четкати и никако нису за контакт са особама које пате од алергија, преноси Petmagazine.rs. Такође, ове мачке су веома темпераментне и разигране, и скачу свуда унаоколо. Непредвидиве су када је реч о игри и пентрању. Такође, као и сви кућни љубимци, не воле да буду занемарене.

(b92.net)