Да ли сте знали да када у Гоогле претрази укуцате реч “петарде” прве резултате које видите јесу наслови, као што су “Петарде – супер цена” или “Петарде, продавница ловачке опреме”?

Управо овај други наслов може бити показатељ због чега се животиње, како дивље, тако и домаће толико плаше овог звука, који није пријатан ни нама када одјекује у нашој близини.

А сада, у децембру и јануару, када је главна флоскула “мир, радост и весеље”животиње доживљавају стрес и дане проводе у страху – јер једно “БУМ” које се чује на улици од петарди, њима звучи много страшније.

Дина Ђушић, председница Удружења за заштиту животиња Нови Сад- Спанс објашњава како, када су у питању пиротехничка средста, проблем је у томе што животиње немају свест и не могу себи да објасне одакле одједном та несвакидашња бука.

Пси, например, имају изузетан слух, два пута осетљивији од људског. Они могу ухватити неке фреквенције које су ван нашег досега и могу боље разликовати звукове, па није чудо да грмљавина и експлозије могу имати разарајући утицај на њих и њихово понашање. Осим срчаних удара који су већ познати као последица, страхови утичу и на нервни систем љубимца, па су чести случајеви да пси добију и епилептичне нападе, а некад те последице могу довести чак до смрти”, објашњава Ђушић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: OPREZ: Za bacanje petardi tokom praznika KAZNA i do 100.000 DINARA, a neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina

Уколико се ваш љубимац боји ватромета, постоје начини како да му помогнете, а они зависе од интензитета страха”, каже Дина Ђушић, наводећи неке од савета:

  • * За љубимце који се боје и дрхте би требало припремити посебну просторију где ће звукови и бљескови споља бити смањени на најмању могућу меру и пружити им неку врсту занимације.

  • * По могућности, нека то буде просторија која не гледа директно према трговима и местима где ће ватромет бити најјачи.

  • * Спустите ролетне или на неки други начин спречите да бљескови ватромета продиру у просторију.

  • * Још један користан савет је да појачате телевизор или радио, како би гласноћом са телевизора прекрили буку споља.

  • * Покушајте да шетњу обавити што раније, како би избегли да излазите напоље када је пуцање најинтензивније. Током те шетње пси обавезно треба да буду на повоцима.

Ипак, постоје животиње које се дословце избезуме када почне пуцњава и коју не можете ни на какав начин смирити или одвући концентрацију од пуцњаве.

Тада би требало размислити о давању средстава за смирење животиње, уз обавезну консултацију са ветеринаром.

Пси који живе у двориштима углавном нису толико плашљиви, јер су научени на грмљавину, али и међу њима има паса који се јако боје, па се често дешава да побегну када почне ватромет и пуцање петарди. Врло је важно такве псе ставити у кућу (гаражу или било какав затворен простор у коме ће се осећати сигурније), али уколико немате такву могућност, осигурајте да пас не може никако побећи, јер у тој паници, пас који побегне може завршити под точковима аутомобила, јер док панично бежи, не пази куда трчи”, закључује наша саговорница.

А то нас доводи до наших животињских суграђана који немају никога да пази на њих.

Пси који живе на улици навикнутији су на буку, али то не значи да им оваква врста буке, није стресна.

Александар Гаврић, оснивач Анимал Ресцуе Сербиа, потврђује како у том периоду добијају честе позиве од људи за животиње које су у невољи:

Веома је тешко утешити напуштене животиње, јер се оне тада скривају, а једино што можемо да урадимо је да их, бар у том периоду, пустимо у своје домове или заједничке просторије. Анимал Ресцуе Сербиа у том периоду често има позиве за животиње које су бежећи у страху, упадале у шахтове, бунаре и на слична места.

Апелујемо на грађане уколико у новогодишњој ноћи наиђу на пса и имају услова, да га склоне на сигурно, макар на ту једну ноћ кад је бука најинтензивнија.”
Дина Ђушић, председница Удружења за заштиту животиња Нови Сад- Спанс