АКО је пас ваша омиљена животиња, значи да сте ведрог духа, једноставни, лако разумете друге и склони сте да праштате. За љубитеље куца још важи и да су друштвени, брзо склапају пријатељства и успешно их одржавају. Не звоцају другима, али не примећују ни сопствене мане. Воле да им се људи диве.

Међутим, уколико та љубав превазилази нормалне оквире, може да укаже на неке друге ствари. Психолози из Филаделфије који су радили анкету са љубитељима паса су дошли до закључка да су они пасионирани неретко лаковерни. Подложни су утицају других, па често могу да буду насамарени и повређени.

Истовремено, њихов закључак је био да људи који искључиво и једино воле псе, имају предиспозиције да буду садисти. Понекад им је право задовољство да понизе друге, поготово ако су им подређени или ако им је важна њихова наклоност. Воле да доминирају на сваком кораку.

Они који су на супротном полу, па уопште не воле псе су затворени, суздржани и често дубоко усамљени. Имају осећај да их нико не разуме, нити воли. Нервирају их трачеви, презиру сплеткароше.