Љубимци утичу на здравље: Власници паса дуже живе

С. Д.

уторак, 29. 10. 2019. у 12:30

Љубимци утичу на здравље: Власници паса дуже живе

Depositphotos

Праве друштво и позитивно утичу на здравље: Старије особе које живе саме, али имају пса, имају за трећину мањи ризик да ће умрети од инфаркта.

ЗНАМО да је пас човеков најбољи пријатељ, али две нове студије обављене у Шведској и Канади откриле су да људи који имају овог кућног љубимца живе дуже од оних који га немају. Према истраживањима, код старијих особа које живе саме, али имају пса, постојао је за трећину мањи ризик да ће умрети од инфаркта. Усамљеност код старијих доказано утиче на погоршање укупног стања, не само због тога што нису срећни, већ повећава ризик од преране смрти и хроничних болести.

- Овакве студије не могу директно да докажу да ко има пса има мање могућности од преране смрти, али сигурно указује на то да пси позитивно утичу на човеково целокупно здравље - рекао је др Глен Левин који је 2013. године са колегама објавио студију о томе како пси позитивно утичу на здравље срца власника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Владан

29.10.2019. 14:03

Када ми је пас угинуо, добио сам срчани инфаркт од туге и слома који сам доживео. Необјашњиво ми је ипак остало, како је могуће да је то биће код мене могло да после његовог губитка проузрукује тако снажне осећаје који су могли и живота да ме коштају?

Drugo mišljenje

29.10.2019. 16:18

Naša maca je bila moj lekar.Svako jutro bi legla preko mog. srca i "mesila"bi vratnu arteriju,predući.Pouzdano znam da mi je dodatno pomagala.O njenoj smrti ne smem ni da mislim,to je bio jedan od najadnijih dana u našoj porodici.A posle ,dugo,godinama neopisivo teško.Nemojte zanemarivati mace.I one su kao kuce.