БЛИЗИНА кућних љубимаца поправља расположење, уз њих смо ведрији и опуштенији, што нас чини мање подложним стресу и болестима које он изазива.


Занимљиво је да су чланови породица које имају неког кућног љубимца међусобно повезанији и много лакше и брже решавају конфликте. Исто тако, љубимци испуњавају човекову потребу за додиром, нежношћу и мажењем, што посебно недостаје старијим и усамљеним људима.


Прочитајте још: Лековито присуство мачака


Истраживање аустралијског института Бејкер Медикал Рисрч, које је обухватило око 6.000 испитаника, показало је да људи који држе кућне љубимце у просеку имају нижи притисак и нижу вредност холестерола у крви, па су на тај начин мање изложени ризику од инфаркта и осталих болести срца и крвних судова.


ЛЕКОВИТОСТ МАЧЈЕГ ПРЕДЕЊА


Приликом избора кућног љубимца, они који предност дају мачки у односу на пса, обавезно истичу мачје предење. Заиста, тај специфичан звук не само што смирује већ и враћа у прошла времена када је кућа без мачке и огњишта била незамислива. Када смо имали мање материјалних добара и више психичког мира, време се чинило бескрајно дугим - док у шпорету пуцкета ватра, у петролејки подрхтава пламен, напољу веје снег, а мачка тихо преде...


Прочитајте још: Неодољиве мачке у Истанбулу, одушевиле публику на интернету! (ФОТО)


СМАЊУЈЕ СТРЕС


Вибрације које производи мачка док преде делују као седатив на човеков нервни систем и тако га смирују. На тај начин смањују се свакодневна напетост и ниво стреса.


Међутим, мачје предење није увек исто. Након многих истраживања научници су дошли до закључка да се оно разликује када се ради о уживању или пак упозорењу власника на одређену болест. А када већ осете болест, њихово предење зависиће и од врсте болести, наводи се у једној студији која се бави тим феноменом.


ПОВОЉНА ЗА АСТМАТИЧАРЕ


Сматра се да су фреквенције мачјег предења благотворне и по органе за дисање, од чега највише користи имају астматичари. Постоје сведочења хроничних астматичара који су набавили мачку управо ради те болести, да су од тада у великој мери смањили количину лекова. Наравно, услов је да нисте алергични на мачју длаку.


(Lepaisrecna.rs)