Како помоћи псу са јаким боловима у леђима

Novosti Online

13. 05. 2019. у 22:54

Како помоћи псу са јаким боловима у леђима

Free Images Pixabay

Готово неприметни знаци болова у леђима могу да укључују губитак апетита, дахтање, дуже тражење положаја за седење и лежање, смањену физичку активност, летаргију

НЕКЕ расе као што су јазавичари, басети или биглови чешће имају проблеме са боловима у леђима.

Међутим овај проблем није резервисан само за псе дужег тела и краћих ногу. Било који пас, без обзира на расу и стас може да се суочи са овим стањем. Petface пише да узроци могу бити бројни: превелика тежина, повреде, анатомске абнормалности, дегенеративне болести, артритис, инфекција или тумори.

Прочитајте још:Зашто је важно да је пас лепо васпитан?

Готово неприметни знаци болова у леђима могу да укључују губитак апетита, дахтање, дуже тражење положаја за седење и лежање, смањену физичку активност, летаргију. У каснијим фазама, долази до нестабилности приликом хода, укочености, оглашавања приликом додира леђа и сл. Уколико сумњате да пас осећа бол у леђима, ограничите му кретање и хитно потражите помоћ ветеринара. Њима су на располагању бројне дијагностичке процедуре којима ће се утврдити прави узрок који изазива бол, а на основу тога и терапеутске технике које ће ублажити или трајно уклонити бол.

ТРАДИЦИОНАЛНИ ЛЕКОВИ ПРОТИВ БОЛОВА

Ове лекове у које спадају различити нестероидни антиинфламанторни лекови или опоиди издају се на рецепт ветеринара. Помажу у брзом улакшавању бола. Међутим, уколико се неадекватно користе често могу да нанесу више штете него користи. Наиме, привремени осећај олакшања може да доведе до тога да пас постане активнији него што треба и да то доведе до погоршања стања. Због тога се ови лекови комбинују са препоруком мировања и одмора или ограниченог и контролисаног кретања. Кортикостероиди, уколико се неконтролисано користе такође могу да имају негативно дејство. Могу да изазову заустављање или успоравање реакције имуног система који би помогао да нека стања бола и спонтано прођу. Поред тога, дуготрајна употреба ових лекова може да остави последице на јетру, бубреге и срце. Како било, лекове који ублажују бол немојте никада користити на своју руку без упута и надзора ветеринара.


Прочитајте још: Одабир пса је огледало наше душе

ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЈА

Генерално говорећи, физикална терапија у ублажавању бола у леђима претпоставља јачање делова тела који су слабији или истезање делова који су затегнути. Она такође помаже да се убрза природна способност организма да се лечи, а неретко и да се избегну скупе и компликоване хируршке интервенције. Физикална терапија подразумева многобројне форме и облике које могу укључивати различите вежбе, масаже, употребу леда или топлоте као и различите уређаје са емитовањем струје различите снаге и фреквенције. За овакву врсту терапије потребно је обратити се специјалистима који се баве оваквом праксом. Многе вежбе, уз мало обуке могу спроводити и власници у кућним условима.

ХИДРОТЕРАПИЈА

Ова врста терапије бола у леђима подсећа на физикалну терапију, с том разликом што се вежбе изводе у води. Вода смањује притисак на мишиће и зглобове и олакшава враћање снаге и опсег кретања уз мање напрезања. Такође, стимулише се проток крви који доводи више кисеоника у болно подручје и тако подстиче природни процес лечења. Нажалост, код нас још увек нема развијених центара који поседују одговарајуће базене намењење овој врсти терапије за кућне љубимце. Они власници који живе у близини река и језера могу многе вежбе да спроводе током летњих дана у свом природном окружењу.

АКУПУНКТУРА

Ово је 3.000 година стара традиционална кинеска медицинска техника која смањује бол побољшавањем протока енергије у телу. Користе се мале, танке игле које се забадају у кожу на одређеним локацијама које су повезане са појединим органима и системима. То стимулише енергију тела, смањује стагнацију, побољшава проток крви и умањује бол. Добра вест је да су се поједини ветеринари и код нас специјализовали за акумпуктуру код љубимаца и веома успешно спроводе терапију најразличитијих здравствених проблема укључујући и бол у леђима. Наравно, треба имати у вуди да се само акумпуктуром не могу потпуно уклонити узроци бола али да је ова техника драгоцена у комбинацији са савременим техникама лечења.

ЛАСЕРСКА И УЛТРАЗВУЧНА ТЕРАПИЈА

И ове две технике стимулишу природне способности тела да се опораве. Светлосна енергија ласера гађа оштећене ћелије и стимулише проток крви и доток кисеоника, побољшава функцију нерава и мишића. Поред тога, ласером се може постићи и ослобађање матичних ћелија што такође значајно утиче на процес смањења бола и оздрављења. Слично ради и ултразвучна терапија с том разликом да захваљујући способности да продире много дубље може да се користи у пределима који нису доступни ласеру.

(Petface)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mira H

14.05.2019. 12:44

Psa Netreba NIKAD Tući, Treba ga Paziti I Tretirati kao Člana Porodice I Kada Pas oseti Tu Ljubav Uzvratiće istom merom Paziće I voleće svog Gazdu. I kada je Pas Bolestan Pružiti mu Ljubav I Negu. Ljudi koji su Grubi Sa Psima Netreba ni da imaju ni Mrava akamoli Psa.