Истраживање показало да пси могу разумети оно што им говоре

Танјуг

недеља, 31. 03. 2019. у 11:42

 Истраживање показало да пси могу разумети оно што им говоре

Print screen Youtube

Ново истраживање показало је да мозак пса реагује на говор слично као људски, да пси разумеју одређена значења кад им се неко обраћа и да препознају интонацију говора, пише Њујорк тајмс
Ново истраживање показало је да мозак пса реагује на говор слично као људски, да пси разумеју одређена значења кад им се неко обраћа и да препознају интонацију говора, пише Њујорк тајмс.

Научници су у Мађарској обучавали 13 паса да се попну и уђу у уређај за магнетну резонанцу (МРИ) и седе мирно док им се обраћају. Користили су, приликом обраћања, различите интонације, смислене речи с позитивном интонацијом као и бесмислене речи с позитивном интонацијом, па су чак покушавали и да мењају тон.

Открили су да пси реагују на значење речи без обзира на интонацију, повезујући их с позитивним или негативним искуствима. То је у основи исти начин на који људи реагују на говор.

Вођа истраживацког тима Атила Адич је казао да то показује да похвала псима може деловати као награда, али да најбоље функционише када су значење речи и интонација усклађени, пренео је портал Клиx.ба.

"Дакле, пси не само да разликују оно што ми кажемо и како ми то кажемо, већ могу да комбинују и то двоје, за исправно тумачење онога што су те речи заиста значиле", казао је Адич.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Meda

31.03.2019. 16:57

Kad bi ljudi, a naročito ljudi od nauke bili svesni koliko su umišljeni i koliko ništa još ne znaju o životinjama i njihovoj inteligenciji, emocijama i osećanjima......

Миљојко

01.04.2019. 09:58

О зар ико у Србији сумња у интелигенцију свете животиње?