Хитна помоћ за куце и све живо...

Танјуг

понедељак, 09. 04. 2018. у 16:28

Хитна помоћ за куце и све живо...

Илустрација
Фото: Shutterstock

Једина служба Хитне помоћи у Србији која је намењена животињама основана је 2012. године у Београду, а пет година касније директор ЈКП "Ветерина Београд" Будимир Грубић каже да су постали добро уиграни тим
Једина служба Хитне помоћи у Србији која је намењена животињама основана је 2012. године у Београду, а пет година касније директор ЈКП "Ветерина Београд" Будимир Грубић каже да су постали добро уиграни тим који је ту "за све што је живо, а није човек".

Иако је Хитна помоћ осмишљена као служба која ће наугроженијим животињама на улици пружити помоћ и излечење, у пракси на дефинисање хитности ситуације утичу и страх и паника грађана, па се протезање пса тумачи као гушење, а свака супстанца у облику праха на улици као отров.

"Отворени преломи, крварење и тровање захтевају ургентну реакцију, док сва друга стања дозвољавају више стрпљења. Наши оператери испитају све људе који нас зову, правимо тријажу и идемо тамо где је стварно најпотребније", каже Грубић за Тањуг.

Хитна помоћ располаже са једним комплетно опремљеним теренским возилом и два носила за пренос животиња, а ради у оквиру амбуланте у Малом Мокром Лугу.

Грубић каже да је то за сада довољно и да се за пет година постојања још није десило да у најургентнијим ситуацијама нису изашли на терен.

Оно што најчешће угрожава животиње на улици су саобраћај, тровање, вирусне и бактеријске инфекције и људи, каже он.

Када је у питању подлетање под точкове, најчешћа врста несреће, шансе да животиња преживи је само 20 одсто.

Прочитајте још - Љубимци показују природу власника

"Нису то само несмотрени возачи, и животиња су престрашене или беже од нечега и онда се то деси", наводи Грубић.

У случају тровања, он оцењује да се подаци на интернету и форумима не поклапају са оним што Ветерина затиче на терену, те додаје да су могуће манипулације зарад "пет минута славе" или зарад спречавања тровања.

"Тога је наравно било пре, као и сада, али предвиђене су велике кажне. То је кривично дело по закону и у задње три године мислим да није било више од пет, шест случајева тровања и то углавном изазваних храном", истиче Грубић.

Трећа највећа опасност која прети животињама су вирусне и бактеријске инфекције, крпељи.

"Често се наводе разни подаци када је у питању проценат крпеља који су заражени Лајмском болешћу, по мојој перцепцији, након 40 година рада, мислим да је око 25 одсто крпеља у Београду заражено", каже он.

Здравље животиња угрожава и човек, додаје директор Ветерине Београд и истиче да су такви случајеви и најтежи, јер је злостављање животиња услед људске патологије, нервног растројства или личног задовољства најчешће фатални, а поред тога и најтежи за разумевање.

На срећу, много је више људи који желе да помогну животињама, а неки од начина за то су ограничење брзине за вожњу по граду на 50 километара на час, јер се тако оставља више простора за кочење или бег животиње, као и вођење рачуна о храни која се оставља на улици.

"Број вирусних и бактеријских инфекција зависи од године до године од мноштва фактора у природи, али молимо људе да не бацају затровану, покварену храну на улицу, томе служи контејнер. Пси ће појести све и свашта ако су гладни, али оно што не бисте ви јели немојте давати ни животињи", апелује Грубић.

Додаје, да ће ускоро бити уведена могућност да људи сликају угинуле животиње у граду и пошаљу Ветерини, на основу чега ће помоћу ГПС-а лако бити утврђена локација на коју Зоохигијена треба да дође.

"Надам се да ће то бити уведено и за службу Хитне помоћи, јер слика је хиљаду речи и тако ћемо моћи још прецизније да утврдимо хитност и озбиљност ситуације", казао је он.

Радно време Хитне помоћи за животиње је од 08.00 - 20.00 часова радним данима и од 08.00 - 16.00 часова викендом, док захтев за интервенцију помоћи за животиње грађани могу да упуте на посебан број 062/ 80 90 333.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ivana

24.07.2018. 13:51

Molim sve ljubitelje životinja da prošire i, ako mogu, da dopru do nekoga ko je nadležan i ko može ovome da stane na put: evo mog iskustva- zvala sam hitnu pomoć za bolesnu ili povređenu vranu na Tašmajdanu (nije imala vidljivih povreda, možda je samo ispala iz gnezda) i došao je kombi Beoveterine koji je pticu strpao u plastičnu kesu za đubre, pa u zatvoreni boks koji im, koliko znam, služi za mrtve životinje. Meni je rečeno da je voze u Ovču. Mislim da ih tamo kremiraju.