У азилу за коње “Старо брдо”, код Лапова, живи кобила Орка. Ова дивна животиња у азил је стигла након што јој је годинама свакодневно убризгаван отров змија у тело за потребе истраживања и прављења серума.

Одржавана је у животу, али је ослепела, слабог је слуха, има цисту у уху, фистулу у нози, тешко се креће, а по телу има човорове.

- Имунитет јој је слаб и ране јој споро зарастају. Лагано се креће, како не би ударала и иначе болним телом у простор око себе, зато јој и сваки оброк траје дупло дуже него осталим коњима у азилу, јер јој свако посезање за храном може нанети и бол - истичу племенити људи из азила.

Орка, иако је у тешком стању, није неповерљива. Напротив, она осећа љубав коју јој тамо пружају па жели и да је узврати.

- Толико топлине, љубави и поверења исијава из једног бића! Када је једном додирнете, осетите због чега је важно борити се за њу. Потпуно примирена и срећна јер је коначно у рукама људи који јој не чине зло, прислони главу уз вас и препусти се, поверљива и жељна љубави и пажње, док јој чешкате меку и густу длаку која једва прекива изранављено тело - наглашавају људи који су је спасли.

Jedva se kreće ali pokazuje ljubav i zahvalnost, Foto: Azil

Требаће доста времена да Орка ојача. Нажалост, њене очи заувек ће бити слепе.

- Орка не би преживела дан без сталног надзора и неге. Ветеринарски третмани су нам дневна рутина, уз храну и воду. Квалитетна и адекватна прехрана, као и лекови које добија, неопходни су како би коначно живела мирно и срећно, док не успемо да јој нађемо дом у коме ће наставити да живи овако како заслужује. Прошла је кроз пакао, хајде да јој заједно обезбедимо да бар остатак живота проведе спокојно.

Sad se o njoj staraju dobri ljudi iz Azila, Foto: Azil

У азилу “Старо брдо”, иначе једином азилу за коње на Балкану, ситуација није најсјајнија. Азил је у тешком финансијском стању и свака донација, чак и најмања, много им значи. Уколико желите да Орка, али и други коњи који овде живе, буду излечени, сити и да се о њима адекватно брине, молимо вас да контактирате азил и информишете се на које начине им можете помоћи.


Rane joj jedva zarastaju, Foto: Azil

Аутор: зивотиње.рс