Орибајте шпорет без хемикалија, уз помоћ средстава које увек имате у кући

Б. Ј.

среда, 08. 07. 2020. у 18:50

Орибајте шпорет без хемикалија, уз помоћ средстава које увек имате у кући

Depositphotos

Да бисте му вратили сјај, не морате да користите агресивне хемикалије

КАД се наталоже масноће и нечистоће од кувања, шпорет може да изгледа прљаво и запуштено, иако га перете детерџентом за судове после сваке употребе. Да бисте му вратили сјај, не морате да користите агресивне хемикалије, већ су вам довољна средства која свака кућа има.

Познато је да сода бикарбона чини чуда, а помешана са сољу одлично разлаже масти настале кувањем. Помешајте кашику соли и соде бикарбоне, добро промешајте па додајте кашику воде. Мешајте док не добијете пасту, па је нанесите на жицу или сунђер и њом очистите рингле и рерну.

Комбинација лимунове киселине, која разлаже масноће, и соде бикарбоне, борца против бактерија, одлична је за чишћење запуштених површина са дебелим наслагама масти. Поспите шаку соде бикарбоне по равној плочи или ринглама, а потом истрљајте шпорет четвртином лимуна. Масне флеке ће нестати, а притом нећете изгребати површину. Влажном крпом пребришите шпорет и уклоните остатке соде бикарбоне и лимуна.

Добар савезник у борби против нечистоће је и алкохолно сирће. Помешајте га са водом у размери 1:2 и сипајте у бочицу са распршивачем. Напрскајте плоче на шпорету и рерну, сачекајте мало да делује, истрљајте их сунђером па исперите водом. Ова мешавина је погодна и за чишћење кухињских елемената, које не морате испирати водом на крају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације