Више немамо изговор да нам недостаје слободно време како бисмо средили ормаре. Зато, нека наше велико пролећно чишћење отпочне баш тако што ћемо увести ред у гардеробере. На тај начин ћемо и барем неколико дана заокупити мисли, бићемо физички активни, а на крају и задовољни постигнутим резултатима.

Многе од нас, међутим, већ и помисао на неред који нас чека иза врата ормара, у старту одвраћа од овог великог посла.

Од чега почети? За почетак, испразните их потпуно. Ово је важан корак, јер када будете имали поглед на празан простор, знаћете како да га поново попуните.

Затим почните да разврставате одећу, веш, торбе, каишеве, капе, у зависности од тога шта имате у гардероберу. Док то радите, већ размишљајте о томе шта желите да задржите, шта можете да поклоните, а шта ћете потпуно одбацити. Приликом сортирања, у вези са сваким комадом поставите себи неколико питања: Да ли ово волим? Да ли сам то носило/ла само једном и хоћу ли барем још једном? Да ли је реч о класичном комаду који би могао/ла да носим током свих сезона? Одсликава ли ова мајица моју личност? Да ли ми и даље добро стоји или ми је премала, превише смела..?

Ако на сва питања одговорите потврдно, тај одевни предмет сачувајте. А све што одвојите можете да разврстате по принципу: за посао, за свакодневно ношење, за спавање, за кућу, за одласке на тренинг... Ређајте гомиле одеће од џинса, на посебну ставите јакне, па панталоне, сукње... Неке особе воле да одећу разврставају по боји, а поједине по сезонама. Одаберите систем који вам највише одговара.

Сада, када сте то обавили, време је да поново пуните ормаре. Да не бисте безидејно стајали испред њих, ево мале помоћи:

* Оно што повремено носите, стављајте позади, по могућству у кутије или пластичне кесе.

* Напред слажите одећу коју свакодневно носите, као и доњи веш који можете да поређате у корпе.

* Вешалице су веома корисне. Све што можете, нарочито хаљине, стављајте на њих, али не и, рецимо, сукње од трикотаже јер на тај начин можете да закачите нит.

* У фиоке послажите купаће костиме, сокне, накит, све ситније предмете, али и памучне мајице које сте уролали да би заузеле мање простора.

* Торбе, каишеве и шешире можете да качите на куке у ормару или чак на оне које се налазе на вратима спаваће собе. Ако немате куке, онда овим модним детаљима пронађите место на полицама гардеробера.

* Не заборавите да би ства­ри које сте издвојили да поклоните требало да буду у добром стању. Оне које су оштећене баците без имало гриже савести. Сигурно их више никада нећете обући.