ДА ли знате да је чишћење одлична терапија против стреса, нарочито сада када нам се живот одвија у четири зида? Будући да се људи у оваквим тренуцима осећају беспомоћно, јер је ситуација ван њихове контроле, ритуали попут сређивања и усисавања могу да помогну. Тако мање пажње посвећујемо својим мислима и страховима и фокусирамо се на оно што нам није непознато и страно, сматрају стручњаци.

- Уколико сте особа која већ користи чишћење као методу за ублажавање стреса, корона вирус ће вероватно појачати потребу за отклањање тог осећаја - каже клинички психолог из Филаделфије Џејми Цукерман. - Имамо тенденцију да се придржавамо познатих образаца понашања, посебно у периоду појачаног стреса. То је у великој мери због тога што наш мозак користи менталне пречице као би сачувао моћ у кризним моментима. Чишћење нам помаже да филтрирамо слику која је неизвесна, пружајући нам нешто над чим имамо контролу.

Стручњаци саветују да сређујемо дом увек у исто време, јер јутарње чишћење оставља утисак новог почетка, даје наду и осећај благостања. Чишћење окружења у коме живимо умирује наш ум, па ћемо се лакше фокусирати на остале обавезе и задатке.