ПАНДЕМИЈА је већину нас заробила у четири зида, али онај ко има башту, чак и најмању, може да се назове срећником, јер осим што ће боравити на свежем ваздуху, имаће и пуне руке посла. Пролеће нас неће чекати, па, драги срећници, прионите на посао, јер се природа буди, а то означава почетак баштенских радова.

- Најпре припремите земљиште, формирајте леју, окопајте, нађубрите и уситните земљу, па је оставите да мирује неколико недеља, а затим посејте, или засадите жељене биљке - саветује Ивана Чоловић, дипломирани инжењер пољопривреде. - Најбоље је да прекопате земљу онда када се мрви у руци. А приликом припреме леја за сејање или расађивање, одмах испланирајте где ћете да посадите нове биљке. Притом водите рачуна о њиховој врсти, боји и висини, како би башта што лепше изгледала.

Следећи корак је куповина садница зимзелених и жбунастих биљака, перена, љубичица, цвећа дан и ноћ, тратичница, пузавица... Засадите их одмах по куповини, али ако из неких разлога то нисте у могућности, онда биљке, непосредно пред садњу, добро залијте.
- Не заборавите да издашно заливате и тек посађене биљке, јер им је потребна довољна количина влаге за нормалан раст. Април је месец када можете да почнете сејање семена цвећа, зачина, поврћа на отвореном простору... У добро уситњеној земљи направите мале јарке и у њих положите семе. Прекријте их танким слојем земље и пажљиво залијте. Уколико досад нисте засадили руже, онда то обавите до половине априла. Упутство за сетву и садњу можете да пронађете на полеђини сваке кесице семена и луковица - подсећа наша саговорница.

Када је реч о травњаку, покосите га на висину од три-четири центиметра. Подсејте или попуните бусењем празна места на травњаку. Већ оформљен травњак пођубрите спороразлажућим минералним ђубривом за траву. Уколико је земља умерено влажна, обавите прозрачивање травњака помоћу специјалних грабуља за вертикулацију.

- Ако желите да формирате нов травњак, други део пролећа је последњи термин за сетву семена траве. Нов травњак немојте да косите све док трава не буде висине седам-осам центиметара. У овом периоду пожељно је да површину постојећих травњака третирате селективним хербицидима - појашњава Ивана Чоловић.Она упозорава да не заборавите да прихраните вртне биљке. У ту сврху можете да користите минерално ђубриво, спороразлажуће осмокотно ђубриво, компост, гуано... Ђубриво укопајте око биљака и обилно залијте.

Такође, у зависности од величине вашег простора, освежите га саксијама у које ћете засадити неку зимзелену биљку у комбинацији са одабраним сезонским расадом или ниским перенама.

Има ли тренутно бољег начина да испуните дан? Сматрамо да нема, у шта ћете се нарочито уверити када ваша башта буде процветала у свим замисливим бојама. А то време није далеко.

Рододендрон и азалеје

Сан сваког баштована је да у врту има рододендрон или азалеје. Како ове биљке тешко успевају и траже доста неге, наша саговорница даје упутство како да сан претворите у јаву:

- Уколико сте их купили, посадите их до краја априла, да би имале времена да се укорене до лета. Засадите их на сеновито место. На дно садне јаме обавезно додајте посебну земљу за рододендроне (киселе реакције). Уколико је време топлије, редовно их заливајте и орошавајте водом без кречњака, рано ујутру, а прихраните их осмокотним ђубривом за рододендроне.