Проблем са веш-машинама које производи "Вирлпул" добио је нове размере. Пре неколико дана компанија је проширила листу проблематичних уређаја који могу да се запале, те је бројки од пола милиона ризичних веш-машина додато још 5.000.
Вирлпул" је на листу опозива додао три нова модела која би могла да се запале, из "хотпоинт" и "индесит" серије. Они су позвани да искључе машине из струје јер и њихови, као и други спорни модели, могу да се запале на брави на вратима.
Портпарол "Вирлпула" је само кратко поручио: Савети остају исти - не користите машине.
Мирис паљевине

Скандал са "Вирлпул" веш-машинама потресао је Велику Британију средином децембра прошле године, када је обелодањено да око 20 одсто веш-машина "хотпоинт" и "индесит" које су продате од 2014. године имају грешку у систему за закључавање врата која може да изазове пожар.

До сада је у Британији забележено чак 79 случајева пожара узрокованих поменутим уређајима.

- Када се грејни елемент у веш-машини активира, компонента у систему за закључавање врата може се прегрејати, што, у зависности од карактеристика производа, може представљати опасност од пожара - саопштио је "Вирлпул".

Један од власника проблематичне машине Стив Смитсон испричао је да је био приморан да позове сервис када је приметио мирис паљевине и дима који излази из његове веш-машине "хотпоинт".

- Чим сам осетио мирис, одмах сам скочио, искључио машину из утичнице и извадио веш који је мирисао на паљевину. Проверио сам код грешке који је указивао да је неисправан систем закључавања врата - каже Смитсон.

Низ проблема

Власник једног од сервис који се бави поправком машина за веш рекао је тада да га опозив није изненадио јер се у пракси често сретао са проблематичним моделима са кваровима на брави.

- Када изађемо на интервенцију, уклањамо браву на вратима и често налазимо да је или пропала или да заправо постоје знакови паљења свежња каблова на брави.

Понекад сам видео и трагове паљења на унутрашњости бубња веш-машине јер је тамо дошло до малог пожара, али купац о томе није ништа знао - испричао је власник једног од сервиса.

Ово је за кратко време други велики скандал у коме се нашао "Вирпул", јер је недавно откривено да су продали више од пет милиона сушилица за 11 година, које такође представаљају пожарну опасност. Оне су се продавале под брендовима "хотпоинт", "индесит", "цреда", "сван" и "пролине", и то од 2004. до 2015. године.

Биле су узрок низ пожара због проблема са грејачем. "Вирлпул" је у почетку понудио да поправи проблематичне сушилице, а тек недавно је претворио понуду у потпуни опозив, с делимичним повраћајем новца или заменом уређаја.

Палиле се и сушилице

Компанија је понудила замену или поправку свих оштећених машина за прање веша, али удружење за заштиту потрошача "Вич" саопштило је да су са њим контактирали многи купци који се боје да чекају исправку.

Су Дејвис, шефица овог удружења, рекла је:

- Неприхватљиво је да купци буду неколико месеци без безбедних уређаја за прање у својим домовима, посебно јер не постоји понуда за покривање трошкова као што је одлазак у перионицу веша.

Компанија треба да поступи исправно и понуди купцима повраћај новца како би људи могли да избаце проблематичне машине из својих домова и купе одговарајућу замену - рекла је Дејвисова.