ПОДСЕЋАЈУ на стара времена, дворце, луксуз. Простор чине интригантним, отвореним, уникатним. Лукови, који се налазе унутар наших домова, заиста их чине потпуно несвакидашњим. Оно што је најлепше је то што им је "дозвољено" да се нађу било где, у кухињи, дневној или спаваћој соби, на тераси, па и у купатилу. Ако се стан добро испројектује, поједине просторије могу да остану готово потпуно без зидова, оивичене и "подржане" великим аркадама, које се наслањају једна на другу.

Када су сачињени од наслаганог камења, различитог облика и нијанси, изгледају феноменално у комбинацији са светлим, мермерним кухињским радним деловима и плочицама исте нијансе. Ништа не смета ако унутар кухиње, на преградном, бетонском зиду, "отворите" још један мањи лук, као својеврсни прозор ка суседној просторији.

Нешто смелије решење, али самим тим и ефектније, јесте да две потпуно тематски различите собе одвојите, а може се рећи и спојите, великим луком, који ће заузети скоро цео зид између њих. Тако један простор опремите као спаваћу собу, а други као дневни боравак. Заједничка им може бити нијанса боје зидова, шаре на тапетама или фотеља/тросед јарке боје, једно у спаваћој, друго у дневној соби.

Лукови не морају бити само полукружни, већ и правоугаони, оштрих ивица, налик отворима за врата, а у поједине од тих "отвора" можете да ставите плакар, комоду, полицу за књиге... Што се не бисте поиграли и са прозорима, па и њих направили у облику лука. Осим што изгледају веома атрактивно, они на овај начин под занимљивим углом пуштају светлост унутра, истовремено дајући утисак као да се налазите унутар стаклене баште. Још ако кроз њих видите дрвеће, осетићете се као да сте у викендици.

Потпуно другачији доживљај дочараће вам прозорски лукови спаваће собе у поткровљу, ушушкани у тешке, брокатне завесе, који са дозом врхунског стила и бајковитости, својственом принцезама, дижу цео амбијент на један виши ниво.