Ефикасност је постала водећи тренд када је у питању индустрија, због чега HVAC системи (за грејање, вентилацију и климатизацију) постају све популарнији у изградњи и реновирању кућа и пословног простора.

У годинама иза нас, корисници су много пажње придавали приступачним ценама уља и гаса, док о енергетској ефикасности нико није бринуо.

Осим тога, у грађевинској индустрији били су популарни објекти који су потпуно одговарали времену у којем су грађени, међутим, с померањем акцента на ефикасност, дошло је до преиспитивања и потребе за одговарајућом стратегијом за коришћење H
VAC технологије.

Управо ту на сцену ступају топлотне пумпе ваздух-вода, код којих је у погледу потрошње електричне енергије, учинак значајно већи од улагања. Овде се на тржишту посебно издваја топлотна пумпа Zubadan Mitsubishi Electric која једина ради без електро грејача до -28 0Ц .

С обзиром на то да ће нова ера бити посвећена подизању еколошке свести, као и редуковању потрошње електричне енергије, с циљем смањења трошкова, владе многобројних земаља такође саветују и подстичу уградњу ових пумпи у нове објекте. Иако звучи превише добро да би било истинито, кључ рада топлотних пумпи ваздух-вода јесте апсорпција топлотне енергије из спољашњег ваздуха, чак и при температурама нижим од -20 степени Целзијусових. На тај начин, захваљујући добром коефицијенту ефикасности (COP), топлотна пумпа Zubadan Mitsubishi Electric на искоришћен 1кW електричне енергије може дати и до 5кW топлотне енергије.

Zubadan Mitsubishi Electric је део Ecodan система који пружа поред ефикасности јединствено решење које може објединити грејање, хлађење и снабдевање топлом санитарном водом. Идеално је решење за нове објекте у изградњи, 'зелене зграде', али и као решење за замену већ постојећих система грејања у циљу драстичног смањења трошкова експлоатације, без коришћења електро грејача.

Предности које пружа Ecodan систем у односу на друге системе грејања:.

Ниски трошкови експлоатације - високо ефикасни систем топлотне пумпе ваздух вода (COP 4,46kW) омогућава изузетно ниске трошкове експлоатације.

Низак ниво буке - најновији модели топлотних пумпи омогућавају тих и стабилан рад јединице; ниво буке је сведен на свега 52 дБА на маx. моду грејања.

Једноставна инсталација и одржавање - потребно је само повезати спољну и унутрашњу јединицу (hidrobox).

Стабилност и поузданост без електро грејача - Ецодан систем је дизајниран да функционише на оптималном нивоу током целе године; маx температура воде је 60ºЦ, а систем функционише до спољне температуре од -28ºЦ.

Могућност контроле система преко рачунара, таблета или паметног телефона помоћу апликације МЕЛЦлоуд (WiFi interface)

Систем се састоји од спољне јединице, врхунске инвертер топлотне пумпе ваздух вода где се својим квалитетом издваја ZUBADAN серија која се показала као незаменљива у раду на ниским температурама са ниским утрошком електричне енергије али и 100% учинком, и унутрашње јединице – Hydroboxa који је опремљен врхунским компонентама које гарантују дуготрајну и безбрижну експлоатацију.


Спољна јединица се може прилагодити било којим потребама за топлом водом, било то подно или радијаторско грејање у комбинацији са припремом топле санитарне воде. Hydrobox је опремљен електроником за два грејна круга и омогућава примену комбинације подног и радијаторског грејања.Овлашћени увозник и дистрибутер Клима М

(ПР)