Мирис у дому који ће вас опустити и поправити вам расположење: Eтеричним уљима освежите животни простор

Б. Ј.

12. 11. 2019. у 18:20

Мирис у дому који ће вас опустити и поправити вам расположење: Eтеричним уљима освежите животни простор

Depositphotos

Сипајте их у распршивач дифузер, било да је ултразвучни, класични и са посудицом и свећом, или мирисни са штапићима

"НЕКА ваздух замирише, мирише да ме инспирише", прижељкивао је у свом стиху Здравко Чолић, песмом "Ајде, ајде Јасмина". Заиста, мирис ваздуха може да нас опусти, умири, подстакне на нова дела, напуни енергијом, поправи нам расположење, чак и заведе - све зависи од његове ноте. Од свих чула, код човека је најизоштреније и најосетљивије управо оно за мирис, па што му не бисмо мало подишли, и обојили ваздух жељеним нотама?

У томе ће нам помоћи есенцијална (или етерична) уља, која се већ дуго не користе само за масажу, већ имају ширу примену. Нећемо говорити о томе какве све благодети по здравље пружају, већ о могућностима њиховог "уплива" у наш животни простор. Најбоље је да есенцијална уља сипате у уобичајени распршивач дифузер, било да је ултразвучни, класични и са посудицом и свећом, или мирисни са штапићима. Ови први могу бити метални, дрвени, од теракоте, пластике или керамике, док су други махом од стакла, у виду боце са уским грлом. Уља се у оба случаја користе на исти начин - мешају се са дестилованом водом. Здравствено-мирисни ефекат је исти код класичних и ултразвучних, али су ови други много тиши, па тако и згоднији за просторе у којима бораве деца или захтевају тишину.

Различите мешавине есенцијалних уља дају разноврсне мирисе, па и ефекте, али имајте на уму да је за терапијско деловање боље користити више пута дневно дифузер, са јачом концентрацијом уља, него га држати у функцији током целог дана. Приликом одабира дифузера водите рачуна и о квадратури коју би требало да "покрије" мирисом, а можете да га ставите буквално свуда јер нема никакво пропратно лоше дејство. Дозу опуштајућег, оријенталног стила унећете у простор заједно са њима, па се поиграјте бојама - свака ће им пристајати, од цикламе, преко жуте, до црвене, у зависности од врсте уља или украсних цветова у провидној посуди. Купатило ће лако заличити на амам кад у њега поставите мирисне дифузере са штапићима од ратана, преко којих уље испарава из боце.

Све вам ово делује веома лепо и одмах бисте пробали, али немате дифузер? Једноставно капните неколико капи есенцијалног уља на сијалицу и укључите је - топлота ће их загрејати, па ће током дужег времена испуштати мирис. Али ако се одлучите за лаванду, брзо ћете се успавати, без обзира на светло, због њеног опуштајућег дејства.

МИКС ЗА БОЉЕ ПАМЋЕЊЕ

Када се говори о терапеутском дејству есенцијалних уља, најчешће се помињу мешавине за опуштање и умирење. Али, како су нам свима веома важни концентрација и памћење, предлажемо вам рецепт за мешавину која ће дати такав ефекат: помешајте три врсте есенцијалног уља - 6 мл од лимуна, 3 мл од рузмарина или еукалиптуса и 1 мл од питоме нане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације