Да ли гомилате старе ствари: Ове предмете одмах баците

З. О. Ј.

03. 11. 2019. у 21:14

Да ли гомилате старе ствари: Ове предмете одмах баците

Depositphotos

Има доста оних који нерадо бацају старе ствари, али стручњаци их упозоравају да међу њима има и оних које садрже штетне састојке због којих их се треба ослободити

Да ли припадате особама које нерадо бацају старе ствари, јер "могу да затребају"? Такав став је потпуно погрешан, упозоравају стручњаци, јер међу њима има и оних које у себи садрже штетне састојке, па неповољно утичу на здравље. Ево неколико, којих се након одређеног времена обавезно треба ослободити.

* Патике које су "претрчале" од 500 до 650 км обавезно треба заменити, истиче амерички физиолог Џејсон Карп. Примера ради, ако неко седмично трчи 50 км, патике би требало да замени након три месеца. У супротном, ако се патике предуго носе, тање им се јастучићи. А због мање материјала који би, иначе, требало да ублажава додир стопала о тло, долази до болова у мишићима и костима.

* Старе пластичне посуде за чување хране, направљене од чврсте пластике обавезно треба бацити. Чврста пластика обично садржи поликарбонат, па самим тим и штетни састојак бисфенол А. У новијим пластичним посудама њега нема, али се зато у већини старијих налази.

* Истрошене четкице за зубе требало би бацити после три месеца, јер с протоком времена постају све мање ефикасне. Ако се зуби редовно перу ујутру и увече, почињу да се хабају већ после два месеца. Као такве не чувају зубе, већ подстичу њихово кварење и појаву каријеса.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације