Некада искључиво везивани за древни Јапан, у ком су били незаобилазан део минималистичког ентеријера, паравани су данас постали све присутнији у животним просторима широм света. Њима се на једноставан начин преграђује ентеријер, стварајући ефекат одвојених просторија унутар једне. Веома су практично решење, јер и у малом простору могу да створе тематски потпуно другачији делић. Тако можете одвојити кухињу од трпезарије, дневну од спаваће собе...

Ништа мања од практичне није ни њихова декоративна вредност, напротив. У последње време постали су толико популарни, да модеран дом готово да не можете да замислите без њих. Само од ваше маште зависи где ћете их поставити, а оно што је сигурно јесте то да ће додати ноту специфичног шмека целом простору. Временом, када вам досади изглед ваше собе, лако можете расклопити и склонити параван и преселити га на друго место, моментално освежавајући дом. Играјте се и бојама ових елемената, од пастелних, попут тиркизне, розе и зелене, преко жуте, до беле или природне нијансе дрвета. Породице са децом различитих полова решиће проблем задржавања њихове интиме у оквиру истовременог боравка у купатилу, тако што се једно може пресвлачити иза паравана, док се друго улепшава пред огледалом.

Не ограничава их ни врста материјала од којих су направљени. Веома ефектни су они од пескираног стакла, састављени од кругова различите величине, али и дрвени на које можете да закачите саксије са цвећем. Такође, они могу да замените и врата на орману, штедећи простор - довољно је да конструкцију са полицама за ствари наслоните на зид и затворите је параваном.