ДИХТОВАЊЕМ СТОЛАРИЈЕ ПРОТИВ ЗИМЕ... ШТЕДИТЕ НОВАЦ... ШТЕДЕЋИ ЕНЕРГИЈУ! Изолација прозора за десет минута

14. 10. 2019. у 14:00

ДИХТОВАЊЕМ СТОЛАРИЈЕ ПРОТИВ ЗИМЕ... ШТЕДИТЕ НОВАЦ... ШТЕДЕЋИ ЕНЕРГИЈУ! Изолација прозора за десет минута

ФОТО: Промо

Уз малу инвестицију дрвени прозори могу да се изолују и повећа температура за шест степени
ЗАГОВОРНИЦИ еколошког начина живота велики су противници ПВЦ столарије, а пошто су стари прозори који највећи потрошачи топлоте у кућама, једини начин је да дрвенарија боље дихтује.

Иако делује као пријемник енергије, пропуштају сунце и штите од спољашњих утицаја, прозорици су по губицима су прави шампион. Стручњаци тврде да су губици кроз прозоре десет и више пута већи од зидова, чиме буквално "цури" новац из џепа.

Поред тога што инвестиција у нову ПВЦ столарију износи од 400 до 500 евра, по једном просечном прозорском отвору, ову врсту прозора одбијају да уграде еколошки свесни људи.

Стручњак и иноватор за изолацију дрвених прозора, Дејан Крстић из Београда, тврди да постоји технологија која може да уштеди топлотну енергију без промене столарије.

- Ефекти овог јефтиног решења, за заптивање прозора и врата су уштеде, чак и до трећине укупно утрошене енергије једног домаћинства - каже Крстић из фирме "Декс". - Наиме, то чиним танким дур алуминијумским профилисаним тракама, уградњом на делове рамова и дрвених прозора. Материјал се користи за авионе, јер на хладноћи и топлоти не губи еластичност. Постављају се на све врсте прозорских оквира, ако су од дрвета и демонтажни, (само не кровне).Овим начином изолације, до ког је дошао проучавањем и демонтажом старих прозорских оквира уграђених у периоду између два светска рата, у Београду и Варшави, може се одстранити бука, прашина и повиси температура до шест степени Целзијуса.

Иако је касније обогаћивањем материјала и мењањем начина постављања, добио веће ефекте, метода је заправо иста, веома ефикасна. Да би добио већу еластичност самих лајсни убачен је манган, јер заптива неравнине, без обзира од ког материјала и којим поступком су настале, што је на старим прозорским оквирима уобичајено. Искуством је поједноставио читав процес постављања лајсни, јер их причвршћује пнеуматским алатом, сада на покретне делове крила, под правим углом.Тако"положена" и "подигнута" лајсна, са ширим профилом, имају веће заптивање, између покретног и непокретног дела прозора и већу уштеду. Овако можете затворити отворе до центиметар и по. Како је захват релативно јефтин, све се исплаћује, тврди, већ за годину дана, наравно, све зависи од зимске хладноће.

(ПР)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације