Патину баца тамо где би пала прашина

Бојана ЈОВАНОВИЋ

четвртак, 22. 08. 2019. у 21:59

Патину баца тамо где би пала прашина

Фото Војислав Данилов

Историчар уметности Тијана Живановић намештају удахњује нови живот. Када ради на стварима које јој клијенти доносе, прихвата само стилски намештај, а изузетак су интересантни ретро комади из 60-тих година прошлог века

Како да старо постане ново, а да притом сачува "душу", за коју јој се, успут, зашива ново рухо, попут сенке на Петра Пана, најбоље зна Тијана Живановић, историчарка уметности која се управо тиме бави, а себе описује као зависника од лепоте. Редизајнира стари, стилски намештај, тако да, како каже, изгледа подмлађено, а израђује и уникатни намештај, од самог почетка до краја. У свему јој помаже група мајстора, њих десеторо, у које спадају столар, моделар столарски, жена која осликава намештај, фарба и патинира, па она која ради технику воскирања.

- Мој посао је дизајн намештаја. Све осмислим и мајсторима детаљно објасним како треба да раде, па пратим процес, свакодневно идем у радионице и обједињујем цео тим - каже нам Тијана, додајући да се бави и продајом и промоцијом преко друштвених мрежа.

Атеље у ком нас је дочекала врви од ефектних, необичних комада намештаја, који одишу посебношћу и носе јасну поруку да њихов власник мора бити исто тако необичан да би их одабрао. Фотеља тапацирана природним, неравномерно шишаним крзном у браон и јаркожутој боји (за коју каже да је кич, али потпуно шик), розикасти ормар са насликаним цвећем за девојчице, раскошни тросед, нахткасна са различитим шарама и малена, дечја бержера, само су делић изложеног, а у просторији поред налази се магацин, препун старих, одабраних ствари које стрпљиво чекају да им Тијана испише будућност.

Наша саговорница каже да је овај посао нашао њу, када су јој ћерке, које данас имају 19 и 15 година, довољно одрасле да би могла да се озбиљно посвети тражењу запослења. Приликом реновирања стана решила је да мало подмлади неколико комада антик намештаја, од свог деде, које је волела али су били "помало музејски", превазиђени за данашње време. Желела је да га рестаурира тако да буде занимљив и деци, што је и постигла са већ поменутим розе ормаром, за који каже да је био хајлајт целог њиховог стана.

- Људима који су нам долазили у госте се све то допадало, па сам добила идеју да бих то могла да радим и продајем путем друштвених мрежа. Купила сам неколико ствари преко огласа, па материјал, осмислила боје, мајстори су урадили остало, ставила на "Фејсбук" и тако је почела продаја, а људи су ме питали да ли бих преуређивала и њихове ствари. Након две године посао је баш кренуо узлазном путањом. Нисам имала идеју да ћу овим да се бавим, али сам потајно то измаштала јер је, ипак, у питању естетика, моја струка - открива Живановићева.


Каже нам да је најпре она обигравала Србију у потрази за намештајем, а сада, након девет година рада, добављачи зову њу и шаљу јој слике. Истиче да ужива у свом послу, да воли да се дружи са мајсторима, куца, рашива, што јој они не дају, а неколико пута се и повредила. И даље се радује сваком понедељку, као почетку радне недеље, иако је телефон заправо њена "канцеларија", коју носи свуда са собом. Највише материјала доноси са путовања из иностранства, мада тврди да и овде има лепих, а обожава да ради оно што сама пронађе и откупи, направи комбинацију неколико предмета па изложи и публикује. Када ради на стварима које јој клијенти доносе, прихвата само стилски намештај, а изузетак је онај ретро, односно "мид-сенчери", из шездесетих година прошлог века, јер ту, како каже, има интересантних комада.


- Такви предмети дају ми могућност да урадим оно по чему сам препознатљива, а то је патина на намештају, коју "бацам" тамо где би природно требало да падне прашина - озарено нам прича Тијана, додајући да је недавно од једне, старинске и ручно рађене маске за радијатор, направила комоду, па лако схватамо оно што нам следеће открива: - Темпераментна сам и кажу да сам, кад ми се нешто допадне, страшно сугестивна, па преносим ентузијазам на друге људе.

Није нам остало ништа друго него да се сложимо са тим.


КРАЉИЦА ЕНТЕРИЈЕРА

На питање шта највише воли да ради, наша саговорница одговара:

- Фотеље. Урадила сам их више од 200. Оне су ми асоцијација на удобно, мекано, фино, одмарање... Имаш своју фотељу кад дођеш кући, а нико нема своје огледало или сто. Она је краљица ентеријера. За мојим трпезаријским столом налази се пет различитих фотеља, које сам шарала и правила неочекиване комбинације, па највише волим да седим у њима.


ТУЂА ЕНЕРГИЈА

Има људи који кад виде мој намештај кажу - то је старо, туђе, има туђу енергију". Ја у то не вереујем. Сматрам да ће сваки предмет имати енергију коју ти хоћеш да има - ако га волиш, волеће и он тебе. И то што је старо ја "развалим до коске", све радим од почетка, тако да од фотеље само рам остане - објашњава саговорница "Живота плус".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације