СПАДАТЕ у ону групу људи која воли да се на плажи излежава на удобним лежаљкама, а код куће испружи на меканој фотељи? У стању сте да сатима седите на свом одабраном месту и уживате у читању, слушању музике, или само жмиркању и размишљању? У све поменуто као музичка позадина уклапају вам се звуци природе? Уколико су одговори на постављена питања потврдни, онда сте сигурно пред великим искушењем када бирате столице за терасу или башту, јер у мору различитих модела не знате која је лепша и функционалнија.

Претпоставимо да имате довољно простора на тераси/башти. Ако је тако, можете да поставите читаву гарнитуру, од сивог ратана, са стилизованим рупама. Фотеља може бити у облику гнезда, а довољно је пространа за двоје људи. Нека и сточић буде истог дизајна, са стакленом горњом површином. Хладноћу ове боје разбијте шареним јастучићима и седалним деловима у нијансама љубичасте. Када преко отворите тенду сивкасто-белих тонова, ваш спољни простор изгледаће као из часописа. Овај модел фотеља веома је популаран, па може бити и у светлијој боји, са јастучићима у тону.

Такође, овако можете да решите екстеријер: у један ћошак поставите дрвену лежаљку са меким душеком и јастуком у беж боји, а у други сто и столице од кованог гвожђа, са јастуцима пастелних боја. Имате још слободног простора? Онда закачите што већи рам за висећи кревет, за плафон, чврстим ужадима, и на њега ставите удобан душек и јастуке. Ако желите да свом лежају додате мало приватности, пустите да преко њега пада балдахин, попут оног из "1001 ноћи".

Поред ставите тросед љуљашку од дрвета, са покретном тендом, или висећу фотељу у облику гнезда, тако да цело друштво може истовремено да ужива у опуштајућем љуљушкању. Поиграјте се и са рибарском мрежом, од које можете да направите столице за љуљање или је једноставно закачити између два стуба/дрвета. У тренду су природне боје овог материјала, дакле светло драп и беж. Модерне су и старинске, дрвене љуље, попут оних у којима је дане проводио ваш деда, али овај пут у веселим, пастелним бојама, од розе, преко жуте, до зелене. Прати их сточић истог стила, као и дрвена ограда и простирка ведре боје. Веома ефектно делују и двоседи направљени од бурета, које се издуби тако да само његове странице остану као "зидови" ових својевсрних клупа, а остатак се направи од дрвета.

Кажете да имате мало простора на тераси? Не брините се, и он може бити ефикасно искоришћен. Овог лета хит су дрвене столице на расклапање, са седалним и леђним делом од асуре или чврстог платна. Лако их можете склонити у страну и поставити по потреби, уз сточић са истом функцијом.