Поткровље по вашој мери

Б. Ј.

петак, 05. 07. 2019. у 16:29

Поткровље по вашој мери

Depositphotos

Како да неискоришћени простор претворите у кутак из снoва. Коси плафони могу се наћи и у вашој спаваћој соби, довољно је да поставите брачни кревет у ћошак

УКОЛИКО имате стан или кућу са поткровљем, које користите само за одлагање ретко коришћених ствари, пропуштате свакодневни ужитак у једним од најлепших кутака за живот. Ово место на самом врху стамбене јединице може бити романтично, пословно, успавано, у њему се можете купати, одмарати, ручати, све зависи од ваше маште и намене коју ћете му доделити.

Но, да бисте било шта од наведеног могли да обављате у поменутом простору, најпре морате да проверите греде и кровни прекривач – можда је време да се нешто од њих замени. Позабавите се и количином дневне светлости која вам улази кроз прозоре и додајте неки на плафону или зиду уколико је потребно. Нема ничег лепшег од лежања у удобном кревету и гледања у звезде кроз кровни прозор, или слушања ритмичног добовања капљица кише које падају на стакло изнад ваше главе. Да се не бисте будили са првим зрацима сунца, на ове прозоре можете ставити ролетне, а најбоље би било и спољашње и унутрашње. Ове прве углавном су алуминијумске, да би штитиле од спољних утицаја и спорије пропадале, док унутрашње могу бити платнене, из једног дела, или римске, налик венецијанерима, које дају ефекат благог светла. Лепо се уклапају и оне од трске, које уролате једним потезом. Не заборавите комарнике, јер ће вам плес досадних крвопија око ушију покварити сваку врсту идиле.

Ако је поткровље ниско можете у њему направити собу за ваше малишане, па чак и ставити кревете на спрат – допашће им се идеја да „живе“ самостално и играју се у својој малој аутономији. Коси плафони могу се наћи и у спаваћој соби, довољно је да поставите брачни кревет у ћошак или под најнижи део простора, а поред наместите све оно за шта имате места, а да не делује претрпано, било да је то меки двосед или ноћни сточић. Уколико се одлучите за ормаре, нек буду уградни, са клизним вратима, због уштеде простора.

Веома је практично и ако свој пословни кутак направите на некадашњем тавану, јер је врста намештаја којим се он опрема идеална за комбиновање са косим крововима и ниским зидовима. Направите испусте на зидовима, који ће вам служити као пултови за одлагање документације, а један може бити шири, да бисте га користили као писаћи сто. Дневна соба лако може настати баш под вашим косим кровом, а тада се потрудите да гарнитура за седење буде испод прозора, а прекопута телевизора, да бисте несметано, без рефлексије светлости, могли да га гледате и у току дана. Трудите се да избегавате гломазне комаде намештаја који ће „угушити“ простор, а уместо њих користите практичан, са више намена. Оно што такође веома лепо изгледа у поткровљу је купатило. Функционално је одвојено као засебна целина од остатка дома, а нуди бескрајне могућности комбиновања елемената, од којих врло ефектно изгледа када неправилног облика, који прати углове просторије. Кухињу нисмо поменули, јер је веома непрактично позиционирати је у кровном простору, ако се узме у обзир величина беле технике која је неопходна за њу, као и радних елемената.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације