КУВАНА храна је предуслов доброг здравља, па је и кухиња један од најважнијих делова стамбеног простора који треба да се мења временом, као што се мења и власник.

У кухињи се често проводи највећи део дана, па је треба прилагођавати тренутним потребама. Уколико се породица смањила и у њој живи брачни пар пензионера, велики трпезаријски сто треба избацити и набавити компактнији или на расклапање. Колико год мислили да је велики сто квалитетан, уколико се користи два пута годишње нема сврхе да заузима толики простор и боље је ослободити више места за кретање. Сто не сме да има избачене ногаре о које ће се укућани ударати, а столице морају да буду лаке за подизање.

Не треба увек штедети приликом избора лавабоа и славине, како не би касније стално звали мајстора. Приликом избора плочица треба бирати веће и једнобојне, јер се тако домаћица лакше сналази у простору.

Ормарићи су корисни, али просечно висока особа треба да их временом подигне на већу висину, а да испод њих угради полице. Тачније, ствари које се не користе свакодневно одлажу се у ормариће, а све остало треба да стоји на полицама. Са годинама долази до замора и расејаној домаћици може да се догоди да заборави где се нешто налази. Полице потребне предмете излажу погледу и на њој треба да стоје шећер, со, кафа и зачини, а нарочито треба користити провидне тегле или на њима писати шта се унутра налази. Ово је изузетно корисно у случају болести када комшиница или неко ко не живи у стану помаже око неге болесника.

Шипке са кукицама су такође веома практичне, јер о њих могу да се закаче све потребне варјаче, кутлаче, сецкалице и џезве. Једноставније је са куке скинути шољу него истезати се ка ормарићу. Посебно је корисно уградити изнад судопере полицу за тањире који се директно одлажу на цеђење и одатле ваде за употребу.

ЈАКО СВЕТЛО И ЦРНА ТАБЛА

СВЕТЛО у кухињи мора да буде јако, јер је ово место најчешћих повреда, опекотина и посекотина. Испод ормарића могу се уградити танке лед траке.

Корисно је набавити и црну таблу за поруке на којој могу да се пишу рецепти, важни датуми и друге информације које ће домаћицу подсећати. Ова табла ће бити привлачна и унуцима.

ЗАВЕСЕ

КРПЕ за брисање треба држати што даље од шпорета.

Могу да буду закачене на рерну или на зиду, али не изнад шпорета. Такође, треба избацити завесе из кухиње, нарочито уколико се шпорет налази у близини прозора јер могу да се запале.