ТЕРМО-ФАСАДЕ: Како да ваш дом штеди новац?

петак, 26. 04. 2019. у 08:00

ТЕРМО-ФАСАДЕ: Како да ваш дом штеди новац?
Сваки стручњак за грејање рећи ће да постоји једна једина важна ствар кад је грејање у питању. Није од кључног значаја да ли се грејемо на дрва, угаљ или струју, да ли имамо радијаторе или подно грејање. Важна је – ИЗОЛАЦИЈА


Како да ваш дом штеди новац?


Сваки стручњак за грејање рећи ће да постоји једна једина важна ствар кад је грејање у питању. Није од кључног значаја да ли се грејемо на дрва, угаљ или струју, да ли имамо радијаторе или подно грејање. Важна је – ИЗОЛАЦИЈА.


Изолација је оно што ће нам сигурно уштедети новац који трошимо на грејање, и то на врло прост начин. Оно што смо потрошили да бисмо произвели топлоту нећемо сулудо бацити тако што ћемо „грејати улицу”, али само ако имамо добру изолацију. Често у становима или на кућама нема добре изолације, па нисмо ни свесни колико топлоте буквално бацимо. А она није јефтина. Зато,сваки динар уложен у изолацију представља најпаметнију могућу инвестицију. Већ за годину или две ће се исплатити, а свака следећа грејна сезона биће чиста уштеда. Изолацију стављате само једном, а уштеда је константна, из године у годину.


Зашто се, заправо, поставља топлотна изолација на зградама?


Осим естетске функције, жеље да лице нашег објекта буде лепо и привлачно, функција фасаде је и топлотна и звучна. Фасада објекта мора бити способна да издржи све временске услове: високе и ниске температуре, кишу, снег, јак ветар. Објекат на коме је одрађена demit фасада од стиропора или камене вуне остварује значајну уштеду на грејању зими односно хлађењу лети, смањује трошкове градње, а због мале тежине незнатно оптерећује објекат.


Који систем термоизолације изабрати?


Данас има више система термичке изолације објеката. Најгрубља подела је на контактне и бесконтактне. Бесконтактни системи најчешће се примењују код великих објеката, а за мање објекте данас се користе контактни системи, такозване DEMITфасаде, где је изолација причвршћена директно на зид објекта са спољне стране. Најпознатији представник тог типа јесу фасаде сачињене од стиропора, стиродура или камене вуне.


Од чега се састоји демит фасада и како се поставља?


Поступак израде демит фасаде или термо-фасаде подразумева да се на припремљену површину зида поставља термоизолацијска плоча од стиропора (ЕПС), стиродура или камене вуне. Везивање система постиже се арматурном мрежицом, фасадним лепковима и типловима. На крају се наноси завршна текстура декоративни малтер, који се састоји од млевеног камена различите гранулације, зависно од жељеног изгледа фасаде. Термо-фасада може да се поставља на све подлоге: циглу, блок, бетон, бетонске блокове итд.


Шта утиче на избор фасаде?


На избор фасаде утичу расположива материјална средства, тип објекта и естетски захтеви. Квалитет фасаде оцењује се на основу врсте изолације, квалитета материјала од којег је фасада израђена и начина извођења. Најважнији критеријуми које треба да испуњава демит фасада јесу: ниска термопроводљивост, ниска апсорција влаге и воде и ватроотпорност. И не мање битно, да је систем стабилан у дугом периоду, тј. Трајан.


Колико кошта једна demit фасада?


Постављање изолације и фасаде на објекат јесте једнократно улагање, али по прорачуну базираном на актуелној цени струје, таква инвестиција се исплати већ за четири-пет година кроз уштеду на енергентима (топлотним губицима) у току грејне сезоне. На топлотно изолованом објекту може се уштедети и до 60% више енергије него у објекту који није изолован. Велика је понуда на тржишту термоизалоционих система од различитих произвођача. У зависности од тога за који се систем одлучите, за којег произвођача и коју дебљину стиропора, цена се креће од 4 €/м2 до 12 €/м2. Норме које су доскоро важиле у нашој земљи најчешће су биле задовољене уградњом такозване „фасадне петице” (стиропора дебљине 5 цм). Влада Србије усвојила је нови Правилник о енергетској ефикасности зграда, тако да се законом прописане вредности топлотне изолације могу достићи уградњом дебљег стиропора, 8–12 цм, што ће објекат добро заштитити од климатских екстрема и лети и зими.


Ког произвођача одабрати?


Препоручујемо да се одлучите за неког од реномираних произвођача, JUB, HENKEL, HELIOS, Tikkurila ili Maxima, јер су њихови производи лабораторијски испитани, фабрички контролисани у току производње и иза њих стоји богато искуство у уградњи фасадних система. Препорука је да све компоненте система буду од једног призвођача јер ћете само тако добити оптималну карактеристику целе демит фасаде. Производи од различитих произвођача не морају да се сложе хемијски, али чешће је физичко-механичко неслагање Ако се определите да све компоненте буду од једног произвођача, добијате усклађен фасадни систем, с једнаким коефицијентом топлотног ширења материјала, с оптималном топлотном карактеристиком и гарантованом водоотпорношћу. Осим тога, ако се одлучите за JUB, HENKEL, HELIOS, TIKKURILU или MAXIMU, имаћете и бесплатну техничку подршку од произвођача. Ако притом уградњу фасаде, на пример код ЈУБ-а, изводе лица која од произвођача имају сертификат, фабрика даје гаранцију 15 или 10 година.


Колико је времена потребно за постављање 200 м2 термо-фасаде и када је најбоље време за уградњу?


За постављање 200 м2 термо-фасаде потребно је од пет до седам дана, у зависности од умешности организовања градилишта и броја извођача. Идеални су, наравно, такозвани технички услови: температура од 16 до 22 степена Целзијуса. Посебно се треба пазити топлотних екстрема, рецимо кад је хладније време, температура не сме да падне испод +5, и то у тренутку уградње и наредних осам часова. Дакле, време за извођење фасада је пролеће и јесен.


Какав стиропор узети и од ког произвођача?


Једна од важнијих ствари код избора стиропора јесте произвођач, а Roma company продаје искључиво стиропор од реномираних кућа, на пример AUSTROTHERMA, што гарантује да је реч о стиропору прописане густине, који је правилно експандиран и остарео, дакле стиропор чије ће се димензије с временом мењати у дозвољеним границама.


На шта још треба обратити пажњу при избору материјала?


На тржишту се продаје арматурна мрежица недовољног квалитета. Минимум који препоручује Roma company је 145-грамска арматурна мрежица. Ми вам саветујемо да све поизводе купите код реномираног продавца јер то значи да су они оригинални, исправно складиштени и да се њима пажљиво руковало. У малопродајним објектима Roma company можете да пронађете широк асортиман фасадаи сву могућу техничку подршку. Закажите бесплатну посету и консултације с Роминим стручњацима.ПР

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

JA

26.04.2019. 14:41

Retkost je da danas, neko ima keš i da odradi ceo posao oko izolacije kuće. Zato pitam da li ove, velike firme, daju robu na kredit. Znači, namenski kredit za izolaciju kuće. Kolike su kamate, na koliko meseci i dr. Da li država subvencioniše ovakve radove i preko koje banke.

New

26.04.2019. 14:56

A šta je sa SIMPROLIT-om? Pođite na njihov sajt da nešto i naučite. Stiropor ne gori - hahaha...