Паркет у кухињи

Б. Ј.

среда, 03. 04. 2019. у 21:45

Паркет у кухињи

Depositphotos

Најновији тренд за уређење кухиње налаже да се на њеном поду нађе паркет. Тим пре што су поново модерни дрвени кухињски делови. Одаберите најчвршће врсте, попут храстовог и јасеновог

Колико год су керамичке плочице или линолеум практичнији за одржавање, најновији тренд за уређење кухиње налаже да се на њеном поду нађе паркет. Тим пре што су поново модерни дрвени кухињски делови, који се савршено уклапају са њим. Још ако вам је кухиња спојена са остатком стана, као у концепту отвореног простора, онда вам је нека врста дрвеног пода нешто што морате да имате у кухињи, да плочице не би грубо одударале од остатка окружења. Он даје природну ноту и топлину, истовремено изгледајући софистицирано и потпуно свеже, јер се обично не очекује у овом делу куће. Лоша страна постављања паркета у кухињи свакако је његово одржавање - морате да научите како да га свакодневно чистите, негујете и штитите од воде, која га лако може оштетити. Док бисте плочице очас пребрисали крпом, око паркета, ипак, морате мало да се помучите. Уколико нисте спремни на то, а желите да имате изглед паркета у кухињи, поставите ламинат. Мада, дрво је дрво, природније изгледа и много је бољи термоизолатор од било које друге врсте пода.

Светло дрво са видљивим чворићима савршено се слаже уз пастелне и неутралне боје кухињских елемената, ненаметљиво чинећи вашу кулинарску оазу светлијом и разигранијом. С друге стране, тамнији паркет даје драматичну и елегантну ноту, коју додатно можете да нагласите контрастним елементима. Ваш избор може да буде и бродски под, који ће у кухињу унети популарни ретро стил. За коју год врсту дрвеног пода да се одлучите, саветујемо вам да га излакирате и заштитите полиуретаном, јер ће тако бити отпорнији на прљање и евентуална оштећења, настала испадањем судова или есцајга на под, као и сталним улажењем и излажењем из кухиње. Такође, било би добро да одаберете најчвршће врсте паркета, попут храстовог и јасеновог, као и да заштитите делове испод фрижидера, судопере и машине за судове тако што ћете ставити простирку или тепихчић испод њих.

А како да одржавате овај паркет? Никада немојте да користите амонијак или абразивна средства за чишћење, као ни спрејове за намештај који би могли да га учине клизавим. Можете и сами да направите средство за чишћење, тако што ћете помешати 50 мл течног, пе-ха неутралног сапуна, са пуном кофом топле воде. Када пребришете под овим раствором, исперите га обичном водом и добро посушите меком крпом.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације