ПРОЛЕЋЕ је време када се власници станова и кућа најчећше одлучују да замене прозоре и за дрвенарију обично бирају ПВЦ прозоре и врата.

Они који до сада нису имали ПВЦ прозоре, пре него што се одлуче за мајстора треба да поведу рачуна о неколико ствари. Прва је величина прозора, односно окна. Наиме, дрвени прозори имају тањи рам и веће окно, па када се на истом месту монтирају ПВЦ прозори, који имају неупоредиво шире рамове, многи су изненађени смањеним погледом. Дакле, на месту где су се налазила три дрвена прозора, не треба монтирати четири ПВЦ прозора, јер ће поглед, а тиме и количина светла која улази у собу, бити за 20 одсто мања. Мајстори више мањих прозора препоручују због лакшег отварања окна, али треба имати у виду смањену количину светлости, као и чињеницу да већина прозор отвара на кант.

Дебљина стакла

Прво питање које треба поставити мајстору је - која ће бити дебљина стакла. Многи претпостављају да ће бити четири милиметра, као и да ће бити дупла. Постоје тања, али и дебља стакла, па један милиметар током великих врућина и екстремних минуса много значи.

Број комора

Мајстори обично предлажу шестокоморне прозоре, али на нашем тржишту постоје и једнокоморни, а ако уграде четворокоморне, тешко да ће власник стана то знати. Шестокоморни прозори највише штеде енергију, али веома је важно питати мајстора да ли ће направити испуст ваздуха, јер ће се тиме спречити кондензација и неће влажити прозор или зид.

Стоп-сол

Прозори окренути ка југу и западу требало би да имају стоп-стол стакла, јер ће током лета одбијати сунчеве зраке. Стоп-сол се ставља приликом уградње. Кошта седам евра по квадрату и може да се стави само на оним прозорима који су директно изложени сунцу.

Комарници

Најздравија и најефикаснија заштита од инсеката је комарник. Могу бити фиксни (и да се скидају) 10 евра, роло - 25 или хармоника - 35 евра. Комарници се уграђују приликом постављања и сваки стан који се налази на нижем спрату треба да их има. На вишим спратовима је, заиста, бацање пара.

Окапница

Изузетно је корисна, а многи заборављају на ову спољашњу потпрозорску даску. Окапница спроводи сувишну воду - кишницу што даље од прозора и зидова, изолује зидове од влаге која се сакупља од снега и леда. Многи мисле да није неопходна, али после једне снежне зиме покају се што је нису ставили приликом уградње нових прозора.

Окапницу не треба мешати са унутрашњом даском (солблак), која додатно заштићује оквир, али пре свега има декоративну улогу и служи за држање саксија са цвећем. Права окапница од ПВЦ-а и алуминијума се уграђује напољу и има ограничења у димензијама, док се поцинкован пластифициран лим прави по мери. Цене су од 15 до 30 евра по квадрату.

Ролетне

Апсолутно најбоља заштита од ветра и јаког сунца су ролетне и обавезно их треба уградити, јер штите и сам прозор. Ролетне могу да коштају од 30 до 50 евра, уколико су алуминијумске. Прозоре који гледају ка истоку треба заштитити алуминијумским ролетнама, нарочито на северу Србије где дува кошава.

Уградња и обрада

Важно је и да ли мајстор додатно наплаћује монтажу, као и да ли ради завршну обраду. Многи је наплаћују 2.500 динара, колико узимају и за уклањање старих рамова.

Многи се изненаде када мајстори оду и оставе прозоре окружене пурпеном. Оквири се један дан "суше", а већ сутрадан треба да дође други мајстор који ће покрити "рупе", стави глет масу, гипсане плоче, омалтерисати, окречити, додати унутрашњу окапницу... То се све додатно плаћа.


ОКВИРНА РАЧУНИЦА ЗА ПРОЗОР:

Уклањање старих прозора      2.400

Уградња нових прозора      2.400

Дупло стакло и шестокоморни оквир      8.000

Ролетне      25.000

Комарник      1.000

Стоп-сол по квадрату      700

Окапница по квадрату      1.500