Да ли желите да унесете мало пролећне свежине у свој дом? Да ли вас фрустрира што нисте одавно ништа променили у стану? Наставите да читате јер смо припремили неколико проверених савета и трикова како би вам помогли да учините ваш животни простор лепшим и пријатнијим, а да притом не морате да издвојите велике количине новца. Крените од малих корекција и немојте журити са куповином нових комада намештаја, јер нов намештај не гарантује бољу атмосферу у дому.

Нове завесе за ваш дом

Иако се при помисли на уређење стана одмах рачуна буџет и прерачунава цена, често се занемарују ситне промене које дају нови сјај животном простору. Управо мала промена доводи до стварања лепше и пријатније атмосфере у дому. Тако и промене на прозорима могу допринете да ваш кутак изгледа другачије и мала промена као што је замена завеса може дати нови визуелни ефекат вашем дому.

Да би се замениле завесе није потребно ни много новца, а ни времена. Довољно је да се решите на промену и већ сте на пола пута до завршеног посла. Често је једини проблем које завесе изабрати, јер се на тржишту могу наћи завесе различитог дизајна и дезена, као што су зебра завесе, роло завесе, завесе дан ноћ и друге врсте завеса. Има и оних које служе да би се спречио продор светлости, али и оне које регулишу која количина светлости може да обасја ваш дом. Такође, могуће је изабрати и завесе које су различитих тканина, а само од жеље и укуса укућана зависи какве ће нове капуте ваши прозори добити.

Такође, роло завесе су све чешћи избор за замрачивање, али и декорацију јер су јефтиније, а притом их можете поставити и сами. Роло завесе постављају се са унутрашње стране, а нарочито су популарне такозване дан-ноћ завесе, то су платнене двобојне завесе које по жељи можете ручним или аутоматским механизмом променити тако да пропуштају светлост или замрачују просторију. Ове завесе израђују се у најразноврснијем спектру боја и материјала, тако да је лако пронаћи оне које ће се идеално уклопити у ваш простор и тиме га обогатити и што се тиче функционалности и на естетском плану.

Променом тепиха до нове атмосфере у дому

Најбржи начин да убаците нове боје у дом јесте куповина нових тепиха. Они мењају доминантну боју у просторији и дају посебан осећај током бравка у соби. Предлажемо вам да купите неколико мањих тепиха за све просторије и да их мењате често, барем два пута годишње. Уосталом, лети можете тепихе да спакујете или однесете на прање како би спремно дочекали јесен.

Приликом распоређивања кревета по собама, стручњаци саветују да се кревети, каучи и софе одвоје неколико центиметара од зида како би се чинило да је простор већи.

Декоришите полице и мање комаде намештаја

Своје омиљене књиге можете чувати на зидним полицама које се брзо и лако намештају, а свакој просторији дају посебан украс. Такође, мање комаде намештаја као што су комоде и сточићи можете украсити лепљивим папиром како би изгледали другачије и веселије. Још један трик ће вам помоћи да ваш стан изгледа лепше.

Разбијте монотонију са комадима намештаја јарких боја

Ако су вам зидови бели, онда је добро да купите завесе у боји. Најбоље би било да завесе буду провидне како би могло много више светла да продре у просторију, а уз то и да буду такве боје да се сачува интима. Чак и ако су вам и зидови и завесе беле или беж боје, онда можете монотонију разбити комадом намештаја јарке боје. Уз овај мали трик добићете другачији изглед собе.

Користите материјале тамнијих боја за лакше одржавање

Уколико у стану држите кућне љубимце или имате малу децу, онда немојте бирати бели намештај или беле прекриваче и јастуке. Много више ћете времена провести рибајући мрље него што ћете уживати у дому. Међутим, ако су вам већ фотеље или софа бели онда изаберите шарене јастуке или нове јастучнице веселијих боја. Увек можете да купите или сашијете неколико различитих јастучница, па чим вам једна боја досади, ви је замените и тако сваки пут.

Декоративна расвета као незаобилазни украс сваког дома

При уређењу дома, многи запостављају расвету посматрајући је као нешто што ће накнадно употпунити декор. Овакав начин размишљања прилично је распрострањен, али потпуно погрешан, јер када када дођете до тренутка да вам је потребно да се уведе декоративна расвета у ваше просторије, схватите да су вам многа решења компликована јер немате већ припремљене каблове и утичнице који су вам неопходни. Ипак, постоји решење и за тај проблем. Променом абажура на постојећем лустеру или подној лампи можете унети велике промене. Уколико схватите да осветљење у просторији није довољно јако, никако немојте тај проблем решавати тако што ћете набавити сијалицу са већом снагом. На пригодним местима додајте стоне или зидне лампе, а декорација лед тракама постаје све више популарна, а притом је приступачна и врло ефектна.

Уколико желите да истакнете дизајн плафона који је постављен ниже, а притом и да украсите додатно свој дом, онда је најбоље решење да изаберете декоративну расвету за свој животни кутак. Различита боја расвете и зидова учиниће да ваш дом изгледа модерно и лепо, а управо одличан визуелни ефекат ствара разлика у бојама расвете и плафона. За ову намену можете користити лед траке или уградне и надградне лед панеле који ће вашем плафону дати шик и савремен изглед. Данас савремена расвета може да се нађе у различитим бојама, стога имајте на уму ефекат који желите да постигнете. Лед траке такође су погодне и за акцентовање полица, слика, а користећи уградне розетне такође можете допринети да ваша полица, плафон или одређени кутак у стану добију на савременом изгледу. Уколико желите да у свој дом унесете подну или зидну лампу, уколико вам је то проблем због недостатка утичница, то такође није нерешив проблем јер можете користити продужне каблове, а постоје и многи начини да се сами каблови сакрију разним украсним лајснама.

Осим што декоративна расвета простор чини лепшим, она ће и употпунити простор по питању функционалности, а уз адекватну декоративну расвету простор ће изгледати лепше и атрактивније.

Минимализам, пре свега!

Кажу да не постоји ниједно друго место као што је дом. Ако нисте знали, многа истраживања су потврдила да дом драстично утиче на стање укућана. Иако би наши домови требало да буду места у којима тражимо уточиште и бег од свега, често нам домови стварају много више стреса. А како дом претворити у простор у који се радо враћате и који одише позитивном енергијом?

Е па онда размислите о минимализму!

Минималистички стил посебно утиче на људе и сви који живе у овако уређеном су много срећнији. Ево и зашто.

Распоред намештаја, простор, дизајн и осветљење итекако могу да утичу на расположење укућана. До нетрпељивости ће вас довести сувише претрпана соба. До суморног и депресивног расположења довешће сувише мрачан простор, а превише светла може да проузрокује узнемиреност и стрес. У малом простору можете се осећати заробљено или скучено.

Ако су теписи од чошка до ћошка, кревет затрпан јастуцима, а веш свуда по поду чиниће вам се да вам је стан затрпан стварима, а много ствари скупља прашину. Свакако, да није декора дом не би био угодан, али превише докора може да доведе до супротног ефекта.

Намештај који штеди простор

Иако су наши умови веома компликовани, научни студије су доказале да наш мозак посебно позитивно реагује на симетрију. Наш ум воли симетрију, тако да су наши ставови о минимализму још једном доказани. Дом ће постати срећније место за сваког укућанина ако је једноставног и симетричног дизајна.

Због тога се препоручује минималистички стил. Без много детаља, без слојева и слојева јастука и тепиха, веома чисто са много отвореног простора у ентеријеру допринеће да се у стану осећате срећно и радосно. Обавезно имајте у дому породичне фотографије и омиљене књиге, јер без обзира на стил, оне су најбољи декор.

Већина станова опремљених у минималистичком стилу има једноставне и светле боје. Велики прозори омогућавају већу количину светлости и светао простор, а боје самих зидова су углавном неутралне.

Намештај је мултифункционалан и равних линија, симетричан и подразумева једноставност. Оплемените простор мањим теписима, изаберите лампу за сточић и једну јарку боју која ће разбити монотонију. Црвена ваза или розе мали тепих савшено ће се уклопити у минималистички дизајн вашег ентеријера.

Распоред намештаја

Ако је намештај правилно распоређен у простору, његова употреба ће бити олакшана, а самим тим биће повећан и општи квалитет простора. Ако се послужите једноставним правилима добићете максималну функционалност, а уз то естетске вредности вашег простора биће на вишем нивоу.

Ходник

Улазни простор требало би да буде опремљен комадима намештаја који ће послужити за одлагање обуће, одеће и торби. Комоде за одлагање одеће ставите што ближе вратима како бисте спречили уношење прљавштине у стан. Нека намештај у ходнику буде повезан стилом, материјалом и бојом како бисте учинили тај део простора лепшим.

Дневни боравак

У дневном боравку би требало складно распоредити намештај и повезати га са повезаним просторијама. Ту пре свега мислимо на трпезарију, ако је у оквиру дневне собе. Тако ћете омогућити максималну функционалност намештаја, а ентеријер ће деловати складно и лепо. Обезбедите лак прилаз гарнитури за седење, а други намештај поставите тако да може да се помера лако приликом одржавања и чишћења стана. Нека гарнитура за седење, ако је могуће, буде окренуту ка прозору како бисте могли да уживате у природном светлу.

Положај телевизора мора да буде у складу са положајем гарнитуре, а никако ТВ пријемник немојте стављати супротно од прозора, јер ће вам онда бити отежано гледање ТВ садржаја. Ако нисте знали, ТВ би требало да буде удаљен од гарнитуре за седење неких 6 величина самог екрана.

Спојена трпезарија и дневни боравак

Са дневном собом најчешће је повезана трпезарија, те морате бити обазриви приликом распоређивања намештаја у овом делу стана. Наиме, важно је сто и столице наместити тако да може лако да им се приђе, а уз то и да се једноставно чисти и одржава овај део кутка. Посебно се морати бринути о практичности и функционалности намештаја у кухињи, јер би требало осигурати довољно простора како би могло лепо да се функционише у овом делу.


(ПР)