То што је стан нов, не значи да је луксузан

К. МАЛЕШЕВИЋ

понедељак, 28. 01. 2019. у 09:12

То што је стан нов, не значи да је луксузан
Продавци некретнина и инвеститори олако користе епитете за своје објекте. Ставе пластични туш, уграде клима-уређај и ПВЦ прозоре и третирају га као премијум стан

ПРОДАЈА лукс опремљених станова... Омиљена фраза инвеститора на малим огласима за продају некретнина често већ на улазним вратима у стан или кућу пада у воду! Лукс опрема нису уграђена пластична туш-кабина, клима-уређај и ПВЦ прозори, већ луксузна и квалитетна столарија, блиндирана врата, спуштени плафони, скупи радови на унутрашњим зидовима, мермерни и најмодернији детаљи у купатилу, модерни и декорисани улаз и ходници, "дебели" зидови зграде...

Трговци некретнинама упозоравају продавце да је некад исплативије некретнину представити у реалном стању него изневерити очекивања купца. А огласи за продају некретнина често крију реално стање ствари које купци затичу на терену. Иако је натпис "лукс" идеалан мамац за отварање огласа, често се већ и на самим оглашеним фотографијама стана или куће увиђа другачије стање. Са сличним ситуацијама сусрећу се и трговци некретнинама који су неретко управо посредници између продавца и купца.

- Дешава се да инвеститори или продавци од нас самих захтевају да некретнину огласимо као лукс, иако она то није. То није у интересу ни наше агенције ни њих самих, када је реч о даљем процесу продаје. Ми разумемо да је неки продавац пре десет година уложио у свој стан, реновирао га, уградио врата од пуног дрвета, али једноставно данас се то не подразумева под лукс опремом - објашњавају у београдској агенцији "Зидарт некретнине".

Уграђен клима-уређај или ПВЦ столарија више нису лукс опрема, објашњавају агенти некретнина. Луксузно опремљен стан данас подразумева да има скупоцен паркет од пуног дрвета, квалитетну алуминијумску столарију у комбинацији са дрветом, унутрашње зидове урађене од природних материјала попут камена или дрвета, спуштене плафоне, чак и уграђену кухињу и комплетно опремљено купатило.

- Изглед, посебно нове некретнине, зна да завара, па сами купци нису свесни да су пред њима улазна врата од 200 евра, која су у огласу представљена као квалитетна, немачка производња, блиндирана - објашњавају у "Зидарт некретнинама".

- Уколико је уграђена пластична туш-кабина, бојлер у купатилу и лавабо, то се не може сматрати луксузном опремом. Замислите да то није уграђено, па то би био недовршен стан, некретнина у изградњи.

Осим свега доступног већ на први поглед, стручњаци саветују купцима да добро размотре и саму грађевину, односно да се посаветују са стручњацима за градњу. Квалитет изградње и утрошеног материјала у сам објекат, посебно код новоградње први је корак ка луксузној некретнини, тврде проценитељи.

- Најчешће станове процењујемо онда када се купци већ определе за некретнину и то у случајевима када је узимају на кредит па је процена обавезна ставка на списку неопходне документације - објашњавају из Удружења проценитеља. - Наш савет је да се купци посаветују са грађевинским инжењером, неким стручним лицем које се мало боље разуме у квалитет изградње. Најбитније је проверити да ли је дебљина унутрашњих и спољашњих зидова довољна, да ли је изолација квалитетна, да ли су канализационе и електричне цеви постављене по прописима. Узалуд је сва луксузна опремљеност уколико је изграђена са лошом изолацијом, једним слојем блокова и слично.


ИЗВОРНО СТАЊЕ - БЕЗ УЛОЖЕНОГ ДИНАРА

Тржиште некретнина богато је и становима који су, како наводе продавци, "у изворном стању". Ипак, ово не подразумева да власници скину бојлер, клима -

уређаје или славине приликом продаје.

- Изворно стање значи да у стан никада није ништа више улагано од онога како су га људи купили, или раније добијали од предузећа и државе - објашњавају у "Зидарт некретнинама". - Некада ови станови могу бити у добром стању, чак и када су стари по 40 и више година, када је рецимо паркет био покривен итисонима, столарија је редовно фарбана и одржавана. Ти станови могу бити добра инвестиција, али увек саветујемо купцима да у том случају одмах ураде санацију и реновирају их пре усељења. Наиме, упркос спољашњој очуваности, електричне инсталације су у већини случајева дотрајале, а купатилску канализацију, одводе и цеви је боље одмах променити него да касније страхују од изливања и пуцања.


РЕЧНИК

* Лукс стан - има ПВЦ столарију

* Стан је у изворном стању - никада није ни окречен

* Спрат 14 од 15 - изнад је таван

* Светао стан - током лета бије сунце по цео дан

* Одлична саобраћајна повезаност - бука је нон-стоп

* Има паркинг - купује се паркинг - место

* Квадрата 60 + 10 - тих 10 су често заједничка просторија

* Салонац - стара зграда и треба доста уложити

* Двоипособан - у трећој "соби" има места само за шпајз

* Мали апартман - има до 30 квадрата

* Адаптиран - у ходнику је ламинат

* Функционалан - застакљен балкон

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Don Kojote

28.01.2019. 09:27

U Srbiji je sve "lux" posto smo mi beda i radimo za 250 evra realno prosecne plate a ne ove napumpane...

Milos

28.01.2019. 10:06

Odličan tekst, molim vad pišite i o veštačkom podizanju cena kvadrata od strane agencija. Naime agencije predlažu veće cene vlasnicima nekretnina kako bi neka koju oni zastupaju bila konkurentnija. Takođe stite i interese investitora novogradnje time.