Опасна бактерија се крије у купатилу на месту које обично не чистимо

Novosti Online

14. 12. 2018. у 15:15

Опасна бактерија се крије у купатилу на месту које обично не чистимо

Фото: Depositphotos

Резултати студије аларм да почнемо да обраћамо пажњу на ово место зато што у супротном може доћи до последица по здравље
Истраживачи са Универзитета Колорадо узели су ДНК узорке из 656 домаћинстава и пронашли да се у већини купатила налази опасна бактерија.

Како пише портал Well + Good, она се скрива у глави туша, а реч је о микробактерији која је повезана са проблемима плућа.

Прочитајте још: Рерна увек као нова

Постоји неколико фактора који чине да се управо на глави туша скупљају бактерије.

Први се односи на материјал од кога је направљен - метални туш представља боље тло за развој бактерија него пластични.

Са друге стране треба узети у обзир да третирана вода садржи више бактерија.

Прочитајте још:Спречите замагљивање наочара

Иако су резултати студије аларм да почнемо да обраћамо пажњу на ово место, Ноа Ферер, професор екологије, каже да не би требало да паничимо.

- Не брините, не постоји ниједан разлог да се плашите туширање. На глави туша се налази фасцинантан микробиолошки свет и њему сте изложени сваки пут када се купате. Већина микроба је безопасна, али неколико јесу опасне, а ова врста истраживања нам помажу да научимо како да се превентивно заштитимо - казао је он.

(superzena.b92.net)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Д. З.

14.12.2018. 17:53

Можда је лек пустити најпре само врелу воду у туш, па тек онда помешану воду за туширање. Ако та врела вода не убије те опасне бактерије, онда смо га надрљали.

Jugoslava Pravdic

28.01.2019. 14:09

Ovako se to rešava..... jednom ili dva puta nedeljno, tuš glavu (ručku tuša) posle tuširanja potopite u rastvor bilog sirćeta i vode. Piše na svakoj flaši način upotrebe kako ovosno od materijala. Ovim rastvorom se čite i vuneni tepisi, i sve od nerdjajućeg čelika. Escajg, lavabo od čelika, česme, sve. Isto tako skidate kamenac koji se nasloži od prokuvavanja vode i ostalog tečnog mješavina sa vodom. Oko česmi, isto, gdje su god naslage krečnjaka omotajte nečim i natopite ovom rastvorom.