У духу Азије

М. Д.

06. 12. 2018. у 14:52

У духу Азије

Depositphotos

Јапански стил је минималистички, док је традиционални кинески знатно живљи са црвеном, златном и љубичастим тоновима

Мир, хармонија, равнотежа - то су прве асоцијације на мисао о дому уређеном у азијском стилу. Зато многи из западних земаља воле да унесу дашак Истока у свој простор, али да крајњи утисак не би био смешан, потребно је нешто знања и стрпљења како би се пронашла права мера.

Азијски стил је заправо врло широк појам и обухвата кинески, јапански, тајландски, али и индијске, па и оријенталне мотиве. Често је инспирисан бојама природе и декорација заправо имитира пејзаже. Зато је најбоље да позадина буде што неутралнија. Можете бити храбри и ићи на црвену боју која је такође синоним за азијски, посебно кинески стил, али можда је боље да у почетку играте на сигурно. Разне нијансе беж, па и сиве и светлоплаве уз земљане тонове биће одлична подлога за даље освајање Далеког истока. Детаљи нека буду у скарлетноцрвеној, луксузној љубичастој или јаркоружичастој која треба да подсети на трешњин цвет. Црни детаљи су одлични ако желите да унесете дозу мистериозности.

Јапански стил је у својој бити минималистички, јасних, чистих линија, склон симетрији и најближи природи, док је традиционални кинески знатно живљи са црвеном, златном и љубичастим тоновима. Индијски је, пак, живописан и укључује традиционалне мотиве, па ако желите микс свих стилова, декоратери препоручују да се јапанског држите у ходнику и дневној соби, да спаваћа буде у кинеском стилу, а да све зачините неким индијским детаљима.

Овај дизајн подразумева употребу природних материјала. Елегантно исполирани камен, ролетне од бамбуса које замењују традиционалне завесе, дрвене простирке за под, цвеће у саксијама - све су то елементи природе. Кад је реч о осветљењу, свеће се подразумевају, а ту су и пажљиво распоређени папирни лустери. И мириси су важни у доживљају неког простора, па не заборавите штапиће са мирисом сандаловине. Још један начин да унесете Азију у дом је путем воде. Звук воде која протиче сматра се умирујућим и позитивним, па ако можете да у дневну собу, ходник или двориште унесете мини-фонтану, чула ће вам бити захвална. Велики непријатељ азијског стила је неред, тако да у домовима инспирисаним овим стилом нема места претрпавању простора.

Савет плус: Ако нисте сигурни да ли желите да декоришете дом у овом стилу, почните са детаљима. Ту и тамо ставите фигурицу Буде, декоративне лепезе, фигурице од жада, најцењенијег полудрагог камена Далеког истока, на терасу оријенталне сунцобране и јастучиће са азијским мотивима (слика трешњиног цвета, ма какав клише била, увек је пун погодак).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације