Место окупљања породице и пријатеља, трпезарија је често запостављена приликом уређења ентеријера. Крајем лета она постаје важнија јер се са тераса и отворених простора повлачимо у станове, па ево неколико начина да освежите трпезарију, учините је примамљивијом за боравак и позовете пријатеље на вечеру.

Цветне завесе, тапете са мотивима џунгле, намештај од ратана, столице са анимал принтом уз увек добродошле биљке - само су неки од детаља којима можете освежити простор. Ако је трпезарија део отвореног концепта, важно је да визуелно буде одвојена од кухиње и дневне собе. За то могу да послуже упечатљив тепих, комода, витрина.

Нигде тапете са цветним мотивима не "легну" тако као у трпезарији. Лепо се уклапају уз огледало из антикварнице. И уопште, огледало у трпезарији одаје утисак гламура, луксуза, префињености. Ефектни, упечатљиви лустери никад неће изаћи из моде, али уместо традиционалног лустера, можете их окачити неколико. Изложите омиљено посуђе у витрини са стакленим вратима или још боље, на полицама (али имајте у виду да ћете у овом случају морати више да чистите). Одлично ће изгледати ако сложите посуђе по бојама, на пример на једну полицу плаво, на другу црно. Не заборавите на "пети зид", плафон - осликајте га цвећем или геометријским мотивима, тако ће трпезарија добити "краљевски" изглед.

Будите храбри и креативни, пошто у трпезарији не проводите толико времена колико у дневној соби, слободно се поиграјте јарким бојама, живописним шарама. За храбре је и црно-бела трпезарија, као и она са великим контрастима. Ко се, ипак, држи неутралних тонова, може да "обуче" столице у цвеће или неке друге мотиве. На зидове, ако немате уметничка дела, можете ставити фотографије или урамљен постер омиљеног филма. Љубитељи вина могу да направе полице на којима ће изложити флаше. Они којима је ипак дражи чај треба да инвестирају у занимљив чајник који могу да пронађу у антикварницама или на бувљим пијацама.

Округли сто за специјалне прилике можете обући у свечану "хаљину" тако што ћете ставити један столњак да иде до пода, а преко још један, контрастни. Раније је дрво морало да буде у тону, више не, слободно комбинујте сто од тамнијег дрвета са столицама од светлијег или чак са пластичним. Док су раније столице морале да буду у комплету, сада то није неопходно. Слободно бирајте различите боје, па и форму, али гледајте да их нешто ипак веже. Ако вам је досадила класика, уместо столица ставите клупу и комбинујте је са фотељом.

Савет плус: Размислите о својим потребама, па ако не проводите много времена у трпезарији, немојте куповати сет од шест столица са великим столом, биће довољне две столице и сточић који могу деловати веома шармантно и донети дашак Париза у ваш стан.