Линије за модеран изглед дома

М. Д.

субота, 25. 08. 2018. у 11:45

Линије за модеран изглед дома

Shutterstock

Што је соба већа, то пруге на зидовима треба да буду шире, хоризонталне су модерније, док вертикалне "издужују" простор па се препоручују у поткровљима

Усправне или водоравне, неутралне или јарке, на плочицама у купатилу или на тепиху у дневној соби, пруге су одличан детаљ у ентеријеру. Уносе ред у простор, а одлично се уклапају и уз традиционални и модеран животни простор. Лепо се комбинују са цвећем, круговима и са другим шарама и имају моћ да промене изглед вашег дома.

Могу бити елегантне кад су у мирним тоновима, али и дивље кад су јарких боја, класичне кад су исте ширине и модерне кад су све различитих ширина. Као и у моди, и овде вертикалне и хоризонталне остављају другачији утисак. Вертикалне "издужују" простор због чега ће добро доћи у поткровљу, хоризонталне су модерније, чине собу широм па су одличан избор за мање просторије. Што је соба већа, то пруге на зидовима треба да буду шире, танке пруге у великом простору могу деловати неуредно. Као и на одећи, ситније пруге са мањим проредом могу бити визуелно захтевне јер замарају око, па је са њима потребан опрез, али зато са широким нема проблема.

Један од најлакших начина да уведете пруге у ентеријер је да купите тепих са линијама, а ако не желите да претерате, пробајте једну широку пругу насред фотеље. Иначе, препоручују се свуда, на зидовима, тапетама, јастуцима, фотељама и теписима у дневној соби, на постељини и завесама у спаваћој, чак и у купатилу на плочицама или завеси за туширање.

Неки декоратери кажу да су неутралне пруге свевремене и да за разлику од оних јарких, никад неће изаћи из моде. Столица или стара фотеља пресвучена у неутрални дезен пруга може да се уклопи у готово било који ентеријер, а опет, даје посебан печат простору. То не значи само беж, браон и друге топле земљане тонове, и плава је, кад су пруге у питању неутрална, поготово тамније нијансе ове боје.

Комбинација сличних тонова, на пример беж и беле веома је елегантна, што су боје контрастније, утисак је упечатљивији. У малим просторима у којима се не задржавате дуго, попут ходника, слободно будите храбри, па идите на јарке боје, неутралније оставите за спаваћу и дневну собу. Кад декоришете простор, имајте на уму то да око мора негде да се одмори.


Кад је реч о комбиновању пруга на различитим елементима, водите са паролом "мање је више". Најсигурније је да комбинујете неутралне, али ако желите јачи утисак, нека на пример пруге јарких боја на прекривачу буду исте као оне на јастуку, тепих једноставан са црно-белим пругама, а остатак простора сведен. Храбри могу да комбинују пруге уз флоралне мотиве, на пример тапете са великим цветовима и лишћем.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације