СВЕ што смо дуже изложени јакој буци, то она више угрожава наше здравље. Вишак децибела не оштећује само слух, већ неповољно делује на цео људски организам: подиже крвни притисак, повећава нервозу и раздражљивост, доводи до синдрома хроничног умора. Изложеност буци у великом проценту повећава ризик од акутног инфаркта срца.

Ако не желите да мењате место пребивалишта, онда је потребна интервенција у стану или кући. Изолација стамбеног простора поред тога што подразумева стварање и одржавање идеалне унутрашње температуре, обезбеђује и додатну звучну изолацију. У претходним деценијама се није водило много рачуна о овом сегменту градње, па је због тог већина стамбеног и радног простора неадекватно или потпуно неизолована. Срећна околност је што се изолација може додати реконструкцијом на постојећи објекат.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РЕЧ СТРУЧЊАКА: Добра изолација чини “пола куће”

Гласан говор, саобраћајна бука, ТВ, музички уређаји су звукови који се преносе ваздухом и који допиру до стана. Основни начин заштите од ваздушног звука у унутрашњости су преградни зидови. Њихова изолациона моћ изражава се у децибелима и представља способност зида да задржи звучну енергију. Како би се та моћ побољшала, препоручују се материјали од минералних влакана такозване отворене порозности какве су камена и стаклена минерална вуна. Оне се углавном користе у систему сувомонтажне градње са гипс - картонским плочама и лагане су за уклањање и градњу.

Проценат звучне енергије која ће се апсорбовати у изолационом материјалу генерално зависи од његове густине и дебљине, односно: што је слој изолационог материјала дебљи и материјал гушћи - звучна изолација је боља. Звук удара настаје на међуспратној конструкцији као последица ходања, померања намештаја, рада кућних апарата у додиру са подом и слично. Тај звук се кроз под шири на околне зидове, инсталације и даље кроз конструкцију објекта, тако да је могуће да у соби чујемо ударце који су настали неколико спратова испод или изнад, и то је бука на коју се станари најчешће жале.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сачувајте топлоту и уштедите

Квалитетни вишеслојни прозори који дихтују, сигурно су један од најбољих изолатора од звукова који долазе са улице.

За разлику од звучне изолације од ваздушног звука, која се може накнадно применити на преградним зидовима, о заштити од звука удара би требало размишљати унапред, у време пројектовања. Накнадна решења, после завршетка градње објекта се у пракси нису показала као потпуно делотворна. У модерном грађевинарству тај проблем се решава пливајућом подном конструкцијом.

Изолација која штити од буке је примењива и на подове, зидове, плафоне, кровове, односно на цео зидани простор. Међутим, често се заборавља да је пожељно изоловати и цеви. Канализационе, водоводне, топловодне и друге врсте цеви такође могу пренети звукове, односно вибрације на зидове. Звучна изолација цеви може спречити ову појаву тако што пригушује вибрације на површини цеви.


ОШТЕЋЕЊЕ СЛУХА

У МЕДИЦИНИ, граница буке која може да изазове оштећење слуха су вибрације од 85 децибела, а граница бола је између 120 и 130 децибела, што одговара звуку који производи млазњак удаљен око 100 метара. У становима бука углавном износи 40-50 децибела, у канцеларијама до 65, док у саобраћају лако достиже 85 децибела. С јачином буке од 110 децибела, дискотеке и рок концерти често премашују ниво буке коју производи пнеуматски чекић (100 децибела).


НАКНАДНА РЕШЕЊА СУ СКУПА

НАЈВАЖНИЈЕ је да звучна изолација буде унапред испланирана и изведена у току грађења објекта. Накнадна решења су скупа. Премази за зидове, фолије за лепљење, специјалне плоче које се стављају на површину зида како би се повећала изолациона моћ зида, смањују вибрације. Често се по становима могу видети танке плоче од плуте или стиропора налепљене на површину зида како би се решио проблем буке која допире из суседства.