ПРОСТОР за кола често заузима највећи и најлепши део дворишта што је довољан разлог да се уређењу овог дела врта посвети посебна пажња.

Улазна врата у двориште је најчешће и главна капија кроз коју се улази у кућу, иако већина нађе начин на лепим посудама са занимљиво обликованим зимзеленим дрвећем, прозорским сандуцима са сезонским цвећем и пузавицама украсе прилаз улазним вратима. Међутим, дугачки бетонски пут за кола са изгаженом травом и цвећем "боде очи".

Један од најједноставнијих начина да се улепша прилаз за кола је да се уместо две бетонске траке тај простор поплоча циглама. Уколико су лепо постављене, уз мало цветница са стране, уклопиће се у зеленило које се налази у остатку врта.

Још један начин је да се укомпонују трава и тврди материјал. То се лако ради уз помоћ бетонских коцки са рупама из којих расте трава, коју треба редовно сејати и заливати. Такође, од бетона могу да се направе и занимљиви округли облици и, у простор између њих, посеје трава.

Трећи начин је да се поспе шљунком, јер бели шљунак изгледа декоративно и одбија светло, а лепо се комбинује са свим биљкама у врту.

Међутим, ко нема новца за такву инвестицију може да украси и постојеће бетонске траке. У средину треба сејати траву или, још боље, садити ниске биљке и дати акценат вишегодишњим попут седума или чуваркућа. Све биљке у средини и око пролаза за аутомобиле морају да буду и оздржљиве и дуготрајне. Таква је мајчина душица која је ниског раста, вишегодишња је, брзо се шири и има лепе љубичасте цветове.

Са стране пута може да се формира леја са цветницама које ће сезонски цветати, а ређају се по висини. Крај пролаза треба да буду прве најниже попут виола, лепог јове, ноћне фрајле, као и пркоса који се брзо обнавља и подноси екстремне услове живота. Ове цветнице ће, можда, морати да се сеју сваког пролећа, али у другом реду ће се налазити луковице које се сезонски појављују. Уз зид или ограду увек треба бирати жбунасте биљке попут ценотуса, божура и сличних перена.